Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) under en presskonferens om corona.
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) under en presskonferens om corona. Bild: Robin Aron

Julbonus till anställda i VGR – kommer först i januari

Efter ännu ett tufft år får alla anställda i Västra Götalandsregionen en julbonus på 1 500 kronor. Tomten kommer dock först i slutet av januari.
– Det känns provocerande att med ena handen ge en underfinansierad budget som leder till att vi får stänga ner avdelningar på sjukhus och med andra handen ge smulor som 1500 kronor är i det här sammanhanget, säger Christine Marttila, ordförande för kommunal på Östra Sjukhuset.

ANNONS
|

Bonusen delas ut för andra året i rad och kostar regionen totalt 125 miljoner kronor.

Den ses som ett extra tack från det politiska styret till alla anställda i regionen för att de har kämpat under året som beskrivs som tufft. I ett pressmeddelande skriver politikerna:

”Medarbetarna har slitit hårt och många har fått göra åtskilliga övertidstimmar och återigen fått skjuta på ledigheter och på andra sätt fått kämpa under pandemin.”

LÄS MER:Tilläggsbudget klubbad – en miljard extra till sjukvården i regionen

”Lätt att glömma”

Extra uppmärksamhet får de anställda inom hälso- och sjukvården efter fortsatt kamp mot pandemin. Politikerna skriver:

”Det är lätt att glömma när smittan vek ner i höstas vilket tryck som pandemin skapade på våra verksamheter under inledningen av år 2021 och nära nog fram till sommaren.”

ANNONS

– Från regionstyrelsen vill vi framföra ett tack till alla medarbetare för det engagemang de visat under pandemin, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i en kommentar.

Kritiserades av facket

När bonusen presenterades i fjol fick den ett ljummet mottagande av facket.

– Det är en god tanke, men det vore bättre om de kunde ge vettiga långsiktiga löner, förklarade Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.

Några extrapengar till julklappsinköpen blir det dock inte.

Bonuspengarna till de fast anställda kommer först med januarilönen.

De timanställda får sina pengar i slutet av februari.

LÄS MER:Regionens julbonus sågas av facken

LÄS MER:Ikeas julklapp: Delar ut en miljard till anställda

”Känns provocerande”

Att bonusen delas ut även i år visar att regionen inte är beredd att göra riktiga förändringar, menar Christine Marttila, ordförande för kommunal på Östra Sjukhuset.

– Det känns väldigt provocerande att med ena handen ge en underfinansierad budget som leder till att vi får stänga ner avdelningar på sjukhus och med andra handen ge smulor som 1500 kronor är i det här sammanhanget, säger hon.

Cristine Marttila tror att många fackliga medlemmar ändå kommer att vara nöjda med pengarna.

– Det blir ju i januarilönen när våra medlemmar har minst pengar på kontot, så det är säkert välkommet trots allt. Men i det stora hela är det så otroligt provocerande, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– De säger att bonusen är på grund av att politiken vill visa uppskattning för det här ytterligare pandemiåret. Men det är ju inte med de här pengarna man visar uppskattning, det hade de kunnat göra genom att inte underbudgetera för 2022, utan stoppa de här effektiviseringarna och nedskärningarna. Det hade varit en julbonus på riktigt.

LÄS MER:Här är åtgärderna som ska lösa barnmorskekrisen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS