Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det rödgröna blocket försvarade enhetstaxan i gårdagens valdebatt.

Juholt-effekt i regionvalet?

Är det Juholt-effekten? De rödgröna har segervittring i regionvalet. Med GP:s Sifo som valresultat skulle de ha egen majoritet eftersom Sjukvårdspartiet inte klarar tre-procentspärren.

Socialdemokraterna ökar mest och det beror knappast på en Gert-Inge-effekt. Hans partiledare däremot har, efter att överförsiktigt närmat sig sitt första val, insett sin egen betydelse och klivit fram även i Västra Götaland.

Håkan Juholt var på besök tidigare i veckan och drog tydligen med sig den positiva opinionsvinden till Västsverige.

Socialdemokraterna lämnades inför valet 2010 av sina regeringspartners sedan två och en halv mandatperiod, FP och C.

Intrycket av vilsenhet i regionvalet var påtaglig och minskade inte när samarbetet med Sjukvårdspartiet etablerades efter valet.

Om det är några socialdemokrater som skulle behöva hjälp av en Juholt-effekt så är det partivännerna i Västra Götaland.

Det är främst två partier som hamnar i fokus i den nya mätningen. Folkpartiet backar rejält och minskar 2,3 procentenheter jämfört med höstens val och ännu mer från SVT/SR:s Sifomätning för en dryg vecka sedan. Socialdemokraterna går fram nästan lika mycket.

När jag ringer upp GP:s valexpert, statsvetaren David Karlsson vid Göteborgs universitet säger han:

– Det verkar som om något har hänt i valrörelsen. Det kan vara en Juholt-effekt, har svårt att se något annat. De rödgröna får enligt GP:s Sifo 76 mandat och egen majoritet.

– När det gäller Folkpartiet kan det vara så att många var ganska nöjda med förra mandatperiodens blocköverskridande majoritet. Nu valde Folkpartiet Alliansen i stället och förlorade mittenväljare som inte vill ha moderatpolitik.

David Karlsson är inte så förvånad över de rödgrönas plussiffror. De följer tendensen i riket.

– Västra Götaland är ganska likt Sverige i helhet. Sedan valet i höstas har det gått en vind från Alliansen till de rödgröna.

I går förmiddag stod jag lutad mot Kopparmärra på Kungsportsplatsen och lyssnade till Alliansens partiledare som talade till folket, mest uppeldade valarbetare i brandgula tröjor.

Jag noterade att Maud Olofsson nogsamt undvek att nämna Saab och att Skene-sonen Jan Björklund verkade närmast övertänd av att vara på hemmaplan.

I kulissen smög de regionala partiledarna omkring med nöjda miner. Det kändes i alla fall som en valtemperaturhöjning, inte bara för att solen sken.

Och folket i Västra Götaland har tydligen upptäckt att det är ett val på söndag. Valdeltagandet verkar bli betydligt högre än vad pessimistiska statsvetare antagit.

I SVT/SR:s Sifomätning var det endast 37 procent som var helt säkra på att de skulle rösta. Enligt GP:s Sifo har siffran stigit till 56 procent.

Om trenden fortsätter kan den hamna kring 60 procent på söndag. Egentligen inte så dåligt utan hjälp av ett riksdagsval.

Och ingen kan klaga på spänningen. Mycket kan hänga på om Sjukvårdspartiet åker ut. Men de har överraskat förut.

Det är nog som David Karlsson säger att Sjukvårdspartiet och Vägvalet konkurrerar om samma väljare. Interna stridigheter har omöjliggjort valsamverkan. Nu verkar de förlora båda två.

Men precis som i EU-valen, också med lågt valdeltagande, kan vi vänta sena beslut av de röstande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.