Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nazistiska nordiska motståndsrörelsen kommer demonstrera genom Göteborg, 30 september. Dagen sammanfaller med årets firande av den judiska högtiden Jom Kippur, eller försoningsdagen. Nu väljer Judiska centralrådet att överklaga polisens beslut att tillåta demonstrationen. Foto: TT.

Judiska rådet vill stoppa nazitåget

Judiska centralrådet överväger att överklaga Nordiska motståndsrörelsens tillstånd att demonstrera i Göteborg under bokmässan.

Marschvägen som den nazistiska organisationen fått tillstånd för passerar nära synagogan och bland den judiska församlingens medlemmar är oron och upprördheten stor. Därför överväger man nu att överklaga demonstrationstillståndet, något GT var först att rapportera om.

– Beslutet är inte fattat än, men vi planerar att överklaga. Om vi har rätt att göra det, säger Allan Stutzinsky, ordförande i den judiska församlingen i Göteborg.
Han säger att alla församlingsmedlemmar har någon form av anknytning till förintelsen, del har personliga minnen.

– Det är inte vilken åsiktsyttring som helst det här är frågan om. Det här är människor som tycker att förintelsen borde fullbordats och som har en sådan agenda också i dag. Alltså människor som vill förneka vår grupp den grundläggande rätten till liv, säger han.

Det är den 30 september som demonstrationen ska äga rum och Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att samlas på Skånegatan klockan 12. Därifrån ska gruppen tåga iväg senast klockan 13 för att nå Gustaf Adolfs torg senast en timme senare. Sammankomsten ska vara avslutad klockan 16. 

Ett par hundra meter från marschvägen ligger den judiska församlingen, där firandet av en av de viktigaste judiska högtiderna, Jom Kippur, då pågår. 

Det är ändå inte givet att judiska församlingen anses som en part som har rätt att överklaga tillståndet. Och än mindre givet att en sådan kommer att vinna gehör.

När polisen beviljade tillstånd för demonstrationen var man på myndigheten inte medveten om att demonstrationen sammanföll med Jom Kippur. Men det hade inte förändrat någonting, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

– Det vi ska pröva är ordning och säkerhet. Judiska högtider ska vi inte ta med i vår bedömning.

När det gäller säkerhetsfrågan, säger Erik Nord att det inte är någon större skillnad i avstånd mellan synagogan och den väg Nordiska motståndsrörelsen ansökte om att få gå och den väg som polisen anvisat dem.

– Det vi måste försäkra oss om är att vi kan upprätthålla ordning och säkerhet och det bedömer vi att det den väg vi beviljat tillstånd för är den bästa.
Men på den judiska församlingen kvarstår oron för ordningsstörningar. Nordiska motståndsrörelsens demonstration kommer att mötas av motdemonstranter.

– I utkanten av de grupperna finns också personer som kan ha en mot oss fientlig agenda. Om de grupperna ska drabba samman i närheten av vår synagoga, så vet vi inte vilka följder det kan få. 

Så ni känner er inte trygga med polisens bedömning att de kan upprätthålla ordningen?

– De gör säkert så gott de kan. Men det finns inga garantier.

Det finns också de som ifrågasatt lämpligheten i att överhuvudtaget bevilja en nazistisk organisation demonstrationstillstånd, men enligt Erik Nord var det inget alternativ att avslå ansökan.

– Sverige får ju kritik ibland för att rasistiska organisationer inte är förbjudna i lag, men det är en fråga för riksdagen, inte polismyndigheten. Vi ska inte pröva lämpligheten i att de vill demonstrera. Eftersom det inte är förbjudet att vara nazist måste vi pröva det som en ansökan från vem som helst.

GP har varit i kontakt med den person hos Nordiska motståndsrörelsen som ansökt om demonstrationstillståndet. Han har avböjt att kommentera saken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.