Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/66

Jubel när studenterna sprang ut

Sjung om studentens lyckliga dag! I dag var en synnerligen lycklig dag för de gymnasieelever som äntligen fick sätta på sig den vita mössan och springa ut på skoltrappen som studenter.

Under vajande regnbågsflaggor och i ett moln av blågult konfetti sprang de första nybakade studenterna ut på Schillerska gymnasiet under onsdagen. 


I folkvimlet står Vendela Johanssons förväntansfulla släktingar med två blomprydda plakat i händerna. Tvillingsystrarna tar studenten på samma dag - men på olika skolor. Snart ska de hasta vidare till nästa utspring, men först ska Vendela dekoreras med rosa heliumballonger och ett berg av gosedjur.
– Jag vet inte riktigt vad jag tänker just nu, det är bara jätteroligt.


Hon har pluggat humanistiska programmet med inriktning kultur och är sugen på att läsa vidare till personalvetare. Men först behövs arbetslivserfarenhet, och sommaren ska ägnas åt jobb på en bokhandel.


Plötsligt skär ett vrålskrik genom det upprymda sorlet och hockeytutornas larm på skolgården. Nayma Nzori, som just tagit examen från samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap, kastar sig om halsen på sina familjemedlemmar. 
– Jag har sett så många släktingar ta studenten, men nu är det min tur. Det är min dag! Folk tror att jag har druckit, men jag är helt spiknykter. Jag har pluggat så mycket de här åren och kämpat för mina betyg så det är därför det känns så skönt att springa ut nu.
Sam Asking och Jakob Ekelund, klasskompisar från estetiska programmet med inriktning bild och form tar det lugnt med ett glas bubbel i handen. De är båda spända på livet efter studenten.
– Först var jag nervös för att ta studenten, eftersom jag inte hade något jobb och det känns konstigt att fira att man har blivit arbetslös. Men nu har jag fått jobb som sanitär flygplansingenjör. Ni får själva klura ut vad det kan betyda, säger Sam.
– Jag har blivit antagen till målerilinjen på konstkolan till hösten, så jag laddar inför det, säger Jakob innan de två ger sig iväg för att klättra upp på de lövade lastbilarna där festen, som förmodas bli långvarig, fortsätter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.