Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Journalist greps av polis på Bokmässan

Journalisten på Uppdrag granskning Axel Gordh Humlesjö greps av polisen på Bokmässan. Han misstänktes för att planera en attack på Lars Vilks.

Nervositeten kring bevakningen av konstnären Lars Vilks var påtaglig när han på fredagen dök upp på Bokmässan.

En som drabbades var tv-journalisten Axel Gordh Humlesjö, känd från Svt:s Debatt och nu på Uppdrag granskning. Han fördes bort av polis på eftermiddagen.

Humlesjö skriver på Twitter om händelsen:

"Jag blev för några timmar sen bortförd av tre civilpoliser till en källargång under bokmässan. Dom misstänkte att jag var på väg att attackera Lars Vilks. Vad deras misstanke bestod av ville dom inte berätta men när dom efter en lång stund faktiskt trodde på att jag är redaktör på Uppdrag granskning blev dom betydligt mindre aggressiva."

Axel Gordh Humlesjö visade ackreditering, presskort och visitkort. Han släpptes och var skärrad efteråt: "Det var, kan jag tillägga, faktiskt en rätt chockerande och väldigt obehaglig upplevelse", skriver han på Twitter.

Lars Vilks var på bokmässan redan på förmiddagen. Han satt, lätt förklädd, i en soffa hos bokförlaget Nya Doxa. Runt sig hade han civilklädda bevakare.

På polisen i Göteborg hade man på fredagskvällen inte hört tals om händelsen. Det är Säpo som sköter bevakningen runt Lars Vilks. Han har skydd dygnet runt och när han rör sig i publika sammanhang ökar säkerhetsarrangemangen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.