Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Josefson vill att kommunen ska lära av näringslivet

Axel Josefson har mer erfarenhet från näringslivet än politiken. Som ny på posten som stadens tyngsta politiker vill han se en attitydförändring.
– Huvudfokus för kommunen måste vara att se till göteborgarnas behov, säger han.

Den nya kommunstyrelsen tillträder först efter årsskiftet. Än hänger mycket i luften. Vilka politiker som ska sitta i de olika nämnderna är oklart. Precis som hur Alliansen ska kunna driva igenom sin politik med 24 av kommunfullmäktiges 81 mandat i ryggen.

LÄS MER: Maktspelet i Göteborg – så förlorade Socialdemokraterna allt

Kommunstyrelsen tillträdande ordförande, moderaten Axel Josefson, 48, sitter fortfarande i ett mindre rum i stadshuset. Här har han suttit sedan han klev in i kommunstyrelsen som biträdande kommunalråd i februari, efter det att Maria Rydén tvingats lämna.

Tyckte framtidstron saknades

Han engagerade sig politiskt ganska sent, vid 33 års ålder, 2003.

– Jag läste i Lund i början av 90-talet, sedan bodde jag några år i Stockholm och när jag kom tillbaka till Göteborg tyckte jag att den framtidstro jag sett i andra städer saknades här. Det var det som drev mig in i politiken.

LÄS MER: Alliansen måste spela sina kort väl, annars blir glädjen kortvarig

Fram tills han blev kommunalråd i början av året har han varvat politiken med ett yrkesliv inom det privata näringslivet, på större bolag som Volvo och SKF. Och därifrån har han med sig en del ingredienser han vill se mer av i kommunens verksamhet.

– Från industrin är jag van att jobba med kundnyttan. Det är det enda vi pratar om: vad är det våra kunder vill ha och hur får vi fram det bäst? Jag upplever inte att kommunens huvudfokus är vilka göteborgarnas behov är och hur vi ska leverera det på bästa sätt.

LÄS MER: "Det är en jädra lekstuga"

Vill se ett nytt sätt att tänka

Han tror att det här är en faktor som ligger bakom att företag rankar Göteborg så lågt som de gör i enkätundersökningar. Och att samma sak gäller förhållandet till den vanlige göteborgaren som söker förskoleplats, behöver hemtjänst eller vad det nu kan vara.

Hur tänker ni förändra det?

– Det handlar mycket om ett sätt att tänka. Vi behöver bygga upp ett regelverk som sätter göteborgare och företagare främst.

Hur kommer göteborgarna att märka att ni tagit över?

– Det vi kommer att lägga mycket mycket krut på handlar om att få ordning på styrning och ledning. Vi behöver rusta Göteborg för framtiden. Nu har vi högre kostnader än intäkter och konjunkturen är på väg att plana ut eller gå ned. Om vi inte agerar så blir det tufft framöver.

Inte givet hur det ska ske

Han säger att kommunen måste bli tydligare i allt den gör. Saker och ting som inte är till nytta för göteborgarna ska skalas bort. Fokus på kärnverksamheten.

– Om vi till exempel ser till skolan, så ska de pengar vi lägger där gå till undervisning. Vi ska inte lägga en massa lärartimmar på att ta fram policydokument eller att driva projekt. På stadsutvecklingsområden har vi satsat oerhörda resurser på detaljplaner, som vi inte har råd att bygga. Styrningen behöver bli bättre.

Vad det nya styret vill göra är en sak. Hur de ska lyckas genomföra det en annan. Alliansen fick 29 procent av rösterna i valet – det är alltså en liten minoritet som tar över.

– Vi har en stor utmaning i detta. Det handlar om att komma överens och att skapa samarbeten, säger Axel Josefson.

Tre oppositionsblock

Han konstaterar att oppositionen är splittrad och består av tre block, och att det räcker för Alliansen att komma överens med ett av de andra blocken för att kunna driva igenom ett förslag.

– Jag hyser goda förhoppningar om att vi ska kunna göra det i enskilda frågor. Ibland genom att luta åt höger och ibland åt vänster. Detta förutsätter dock att de andra är villiga att samarbeta.

Mycket av det politiska arbete sker innan man kommer fram till beslut i presidier och styrgrupper – hur ska det gå till nu när era möjliga samarbetspartners inte sitter i presidier?

– Det kommer nog se olika ut i olika nämnder. Men vi behöver hitta nya sätt att inkludera dem i ett tidigt skede. Vi är villiga till samarbete och vi ser behovet av samarbete. Vi ser det inte som att vi ska trumma igenom vår politik till varje pris, för det kommer inte att gå.

Axel Josefson om ...

Satsningen på "Jämlikt Göteborg"

– Jag delar själva grundidén och problembilden. Vi behöver jobba med åtgärder för att öka jämlikheten. Det handlar om utbildning och jobb, motprestation. Men också trygghetsfrågan. Man ska kunna känna sig trygg i hela Göteborg.

Ombildningar till bostadsrätter

– Vi har inte några planer på en massiv utförsäljning av allmännyttan, det är inte det vi fokuserar på. Men i områden där vi har brist på bostadsrätter ser vi gärna en större mångfald. Men det ska vara drivet av de boende själva. I andra områden, som Askim, ser vi gärna att man bygger lite hyresrätter.

Vad som driver honom

– Att bygga en framtidstro för Göteborg och göteborgarna. Göteborg är en fantastisk stad på många sätt. Men i mitt yrkesliv har jag jobbat mycket internationellt och kan se den konkurrens som kommer nu från Kina, Indien och USA. Det är ingen självklarhet att vi alltid ska vara i tillväxt. Vi måste rusta staden för det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.