Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Josefson (M): Bollen ligger hos Demokraterna

Moderaterna försakar chansen att styra staden genom att vägra kompromissa om Västlänken, menar tidigare företrädare för partiet. Nu svarar gruppledaren Axel Josefson på kritiken.
– Jag känner mig trygg i den position vi har, säger Axel Josefson.

Det var i fredags som Demokraterna avbröt samtalen med Alliansen om ett maktskifte i Göteborg. Stötestenen är Västlänken och att Alliansen inte vill kompromissa om frågan.

Sedan dess har läget parterna emellan varit låst.

– Bollen ligger fortfarande hos Demokraterna. De har valt att avbryta samtalen. Vi finns kvar vid förhandlingsbordet, de är välkomna tillbaka, säger Moderaternas gruppledare Axel Josefson.

Vad ser du för alternativ till att samarbeta med Demokraterna?

– Vi går vidare med allianssamarbetet och formar det. Vi har kört på med det.

Tillsammans får de fyra allianspartierna endast 24 mandat, mot de röd-grön-rosas 36 mandat. Ingen av koalitionerna får dock egen majoritet och S, MP och V har flaggat för att det krävs någon form av samarbete över blocken.

Axel Josefsson säger att det i slutändan är upp till Demokraterna att välja vilken budget de stödjer när Alliansens budget ställs mot den rödgröna.

– Där har Demokraterna ett val att göra, säger han.

Kritik från partimedlemmar

I en debattartikel i GP har riksdagsledamöter och tidigare kommunalråd för Moderaterna kritiserat partiet för hållningen i frågan om Västlänken.

De menar att Alliansen nu väljer att sätta sig på avbytarbänken i fyra år till, samtidigt som de har gått till val på att byta ut S-styret. De menar att de inte känner igen sitt parti och skriver: "Om man verkligen satt maktskiftet främst kunde man krävt ett stopp i förberedelserna för Västlänken. Gett tid för att gå igenom avtalen, förhandlat med den kommande regeringen om ett omtag i järnvägsplaneringen i Göteborg. Gett uppdrag om hur man får bättre nytta för alla de miljarder kronor som nu grävs ner under Hagakyrkan och centrala Göteborg."

Axel Josefson håller inte med om kritiken och säger att han är trygg med Alliansens position.

– Jag känner mig väldigt trygg i de beslut på våra stämmor som ligger bakom Västsvenska paketet och Västlänken. Vi har som parti drivit det här i tre val, säger han.

"Ingen realistisk väg"

Han påpekar att partiets fullmäktigegrupp ger ett kompakt stöd till det Västsvenska paketet och riktlinjerna för förhandling som de har framfört.

– Vi tycker att det är viktigt att Västlänken realiseras, att vi får förbättrade kommunikationer i Göteborgsregionen.

Axel Josefson säger att frågorna har utretts under tio år och att han är trygg med de utredningar som har gjorts och prövningarna i olika domstolar.

– Projektet har fått grönt ljus. Att i det läget utreda det igen ser jag inte jag som fruktbart. Det är att fördröja projektet och bekräfta den bild man försöker skapa om att projektet är osäkert och instabilt. Det är det inte, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.