Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Moderaterna gruppledare Axel Josefson är förvånad att Demokraterna avbryter förhandlingarna så snabbt. Bild: Anders Ylander

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Josefson: "De säger nej till en historisk möjlighet"

Vid halvfemtiden fick Moderaternas gruppledare Axel Josefson ett sms från Demokraterna, med budskapet att de avbryter förhandlingarna.
– De säger aktivt nej till en historisk möjlighet, säger han.

Under fredagskvällen kom beskedet från Demokraterna att de avbryter förhandlingarna om ett maktskifte i Göteborg, eftersom Alliansen inte ville prata om Västlänken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Moderaternas gruppledare Axel Josefson berättar att han fick beskedet via ett kort sms.

– Jag fick ett sms klockan halv fem där de säger att de inte ser en grund för fortsatta samtal. Det är den kommunikation vi haft.

LÄS MER: Demokraterna avbryter förhandlingar med Alliansen

Missar en historisk chans

Hur ser du på det?

– Jag ser att han (Martin Wannholt) missar en historisk möjlighet till ett maktskifte i Göteborg genom att han aktivt avbryter de samtal vi inom Alliansen initierat.

Innebär det här att förhandlingarna är slut?

– Det vet jag inte. Vi sitter kvar vid förhandlingsbordet och Martin är välkommen tillbaka.

Den bild Demokraterna ger är att det är Alliansens ovilja att förhandla om att avbryta bygget av Västlänken som gjort att förhandlingarna avbryts. Axel Josefson har ingen annan uppfattning.

"Västlänken viktig"

LÄS MER: Demokraterna och Alliansen har inlett förhandlingar

– Vi har ju varit tydliga under valrörelsen och vad gäller förutsättningarna för våra samtal att vi inte har några planer på att avbryta Västlänken. Vi kommer inte att förhandla om det. Och anledningen till det är också välkänd: vi ser Västlänken som ett väldigt viktigt projekt för Göteborg och för regionen. Det är också ett projekt som staden inte äger, utan det är ett statligt infrastrukturprojekt. Vi har inte befogenheter över det. Så vi har haft väldigt svårt att se hur vi skulle kunna förhandla om det, även om vi hade velat.

Har Demokraterna velat ha upp Västlänken på bordet under förhandlingarna?

– Ja, de har naturligtvis framfört att de vill förhandla om Västlänken. Och vi har sagt att vi inte kommer att förhandla avveckling av Västlänken.

Förvånar det dig att de avbryter förhandlingarna så snabbt?

– Jag hade nog förväntat mig att man varit mer intresserad av ett maktskifte än en infrastruktursatsning som vi inte riktigt äger. Vi har gjort många reformer under den mandatperiod som varit och ser behov av fortsatta stora reformer. Framförallt vad gäller hur vi styr och leder staden. är finns en unik möjlighet, men den har de aktivt valt att säga nej till.

Vad händer nu?

– Jag vet inte. Vi bjöd in till samtal. De har valt att avbryta, men vill de fortsätta är de välkomna tillbaka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.