Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Josef: Jag tappade min självrespekt

Josef Amin flydde från Irak till Sverige 2007. Här väntade tio år av kamp och långvarig hemlöshet.

Innan Josef Amin flydde från Bagdad i Irak till Sverige jobbade han på ett bibliotek och hade förutom det en masterutbildning i danska. Han bodde kvar i Bagdad efter USA:s invasion 2003 men 2007 blev situationen för farlig, berättar Josef.

– Striderna blossade återigen upp runtom i staden. Vissa platser var som slakthus. Vid vägspärrarna sköts folk hela tiden av milismän, säger Josef.

"Vakterna väckte mig och körde ut mig"

Väl i Sverige fick han asyl, men hade inga kontakter. Han sökte jobb och lägenhet och flyttade runt till Stockholm, Malmö, Lund, Umeå och Luleå men fick inga jobb. För sex år sedan hamnade han i Göteborg, berättar han.

– Jag lyckades få temporära boenden, korta andrahandskontrakt eller en plats på ett härbärge. Men ofta fick jag hitta en egen plats att sova på. De kvällarna gick jag till Centralstationen och försökte sova tills runt ett på natten när de stänger. Men det är svårt att sova där. Vakterna väckte mig och körde ut mig hela tiden. Vid ett på natten promenerade jag runt på gatorna för att hålla mig varm tills Centralstationen öppnade igen vid halv fem på morgonen, säger Josef Amin.

Moment 22

Resten av dagarna brukade följa samma rutin berättar han.

– Jag försökte sitta på caféer för att hålla mig varm, men en kaffe kostar ju mycket så det var vid lyxigare tillfällen. Annars var jag på biblioteket och sökte jobb och lägenheter innan jag gick tillbaka till Centralstationen igen.

Under tiden fick Josef försörjningsstöd, men fick varken jobb eller lägenhet.

– För att få lägenhet behövde jag en inkomst högre än försörjningsstödet. Och för att få jobb behövde jag en lägenhet.

"Som fattig och hemlös tappar man respekten för sig själv"

En dag orkade inte Josef längre.

– Som fattig och hemlös tappar man respekten även för sig själv. Jag bestämde mig för att ta mitt liv, säger Josef.

Josef Amin gjorde ett försök att ta sitt liv, men räddades av en bekant. 

– Jag insåg att jag måste kämpa vidare oavsett. Så länge jag inte blir narkoman eller alkoholist, som många av mina bekanta blev som hemlösa, så har jag en chans.

I dag har Josef Amin fått en lägenhet med chans till förstahandskontrakt om några år. Hans senaste läkarintyg visar spåren av livet på gatan i form av gravt nedsatt lungfunktion motsvarande KOL i 3-4 stadiet. Han är sliten och bär fortfarande på minnen från Irak.

– Jag sover ofta bara en halvtimme i taget på grund av mardrömmarna. Men jag har hopp igen nu när jag ska få lägenhet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.