Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraternas gruppchef i Göteborg, Jonas Attenius (S), är mycket kritisk till Lisebergs beslut om att slopa köföreträde för personer med intellektuella funktionshinder. Bild: Anders Ylander
Socialdemokraternas gruppchef i Göteborg, Jonas Attenius (S), är mycket kritisk till Lisebergs beslut om att slopa köföreträde för personer med intellektuella funktionshinder. Bild: Anders Ylander

Jonas Attenius (S) om Lisebergs beslut: ”Orimligt”

Nyheten att Liseberg slopar köföreträde för personer med intellektuella funktionshinder har mött skarp kritik. Nu reagerar även Socialdemokraterna mot beslutet.
– Det är helt orimligt. Det måste gå att göra ett omtag, säger Jonas Attenius, gruppledare för S i Göteborg.

Att Liseberg inte längre kommer låta personer med intellektuella funktionshinder gå före i attraktionsköer har mötts av starka reaktioner. Föräldrar till barn som drabbas av regeländringen har uttryckt sitt missnöje, och nu vaknar även politikerna.

Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, reagerade väldigt starkt när han fick höra om beslutet.

– Jag är väldigt kritisk. Det här är folkets park, göteborgarnas park, som alla ska kunna ta del av. Vi kommer gå vidare med det här.

Det sitter ju flera socialdemokrater i Lisebergs styrelse, hur har det här beslutet då kunnat gå igenom?

– Frågan har inte varit uppe i styrelsen, verkar det som. Det här är ett beslut man har fattat inom branschorganisationen. Den information jag har fått är att frågan inte har behandlats politiskt, men ytterst ska det ju vara de folkvalda som bestämmer.

Jonas Attenius säger att frågan om slopat köföreträde för personer med intellektuella funktionshinder kommer lyftas på nästa styrelsemöte.

– Vi ska ändra på detta så fort som möjligt. Jag hoppas att vi får ett brett stöd. Det krävs ju att också andra politiska partier ställer upp.

”Måste gå att hitta fungerande modeller”

Ett av Lisebergs argument för att inte längre tillåta köföreträden är att det finns personer som missbrukar systemet. Jonas Attenius säger att detta är beklagligt, men att detta inte får gå ut över personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

– Om folk utnyttjar situationen är det bedrövligt men det får inte påverka de barn som har en funktionsnedsättning. Det måste gå att hitta fungerande modeller, krav på intyg eller liknande.

Lisebergs VD Andreas Andersen har tidigare sagt till GP att man nyligen har infört intyg, men att det inte har löst problemet.

På torsdagseftermiddagen gick Liseberg ut med att man kommer föra dialogen om kösystemet vidare med relevanta förbund och organisationer och att man bjuder in till ett möte för ”information och dialog i syfte att hitta den bästa lösningen framåt”.

– Det är väl bra att vi får en reaktion, säger Jonas Attenius om uttalandet.

– Jag utgår från att funkisrörelser är inbjudna till mötet. Vi får följa det här nära politiskt, och om det är så att man river upp beslutet är det ju jättebra.

LÄS OCKSÅ: Liseberg kallar till krismöte – efter massiv kritik av nytt kösystem

LÄS OCKSÅ: Liseberg slopar köföreträde för funktionsnedsatta

LÄS OCKSÅ: Expert: Lisebergs beslut inte nödvändigtvis diskriminering

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.