Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Johnny Magnusson: Strunta i partilinjen

Regionrådet Johnny Magnusson uppmanar Moderaterna i Göteborg att rösta med hjärtat och strunta i partilinjen. Och under fredagen måste regeringen förklara om västsvenska paketet hänger löst.

Johnny Magnusson har en tung position inom Moderaterna. Han har bland annat varit kommunalråd i Göteborg. I dag är han regionråd och en stark anhängare till trängselskatt och det västsvenska paketet. Därför säger han också nej till en folkomröstning.

Men på Moderaternas förbundsstämma sade en majoritet av medlemmarna att de vill ha en folkomröstning. Fullmäktigegruppen har också enats om att den linjen ska gälla. Det betyder bland annat att Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård kommer att rösta mot sin övertygelse.

Något Johnny Magnusson tycker är fel. Hans uppmaning till fullmäktigegruppen är glasklar:

- Det finns så mycket olika åsikter att det bästa är om var och en röstar vad de tycker. Jag tycker att det ska vara fri röstning, säger han.

Johnny Magnusson anser att det inte alls passar med en folkomröstning nu när beslutet redan är fattat, trängselskatten införd och arbetet med det västsvenska paketet redan ingångsatt.

- Vi har bundit upp sex miljarder i aktiviteter som redan är på gång.

Hampus Magnusson är biträdande kommunalråd och son till Johnny Magnusson.

Ska du lyssna på pappa?

- Nej, jag har beslutat mig för att följa fullmäktigegruppens och stämmans linje, säger han.

Jonas Ransgård säger att det finns en särskild ordning och den ska följas.

- Fri röstning förekommer, men jag har aldrig varit med om att inte ha en partilinje. Men känner någon att man absolut inte vill följa partilinjen anmäler man det på gruppmötet före fullmäktige, säger han.

Agneta Granberg, tidigare kommunalråd i Göteborg och nu regionfullmäktigeledamot, röstade ja till en folkomröstning på förbundsstämman. Hon är övertygad om att den moderata fullmäktigegruppen står på sig och inte låter sig påverkas.

- Det är mycket olyckligt att inte följa det stämman kommit fram till. Det vore märkligt om ledamöterna ska få trycka på vilka knappar som helst. Dessutom har fullmäktigegruppen redan sagt att man ställer sig bakom stämmans beslut om ja till en folkomröstning, säger hon.

Moderaterna pressas även på riksnivå. På torsdagen ville riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) veta hur infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) tolkar ett nej till trängselskatt vid en folkomröstning.

- Hon svarade att ett nej kommer att kosta på något sätt, antingen i tid eller i pengar. Det vore bra om ministern kunde vara lite mer tydlig och svara på vad ett nej skulle innebära för det ingångna avtalet, säger han.

På fredagen ska en annan riksdagsledamot från Göteborg, Lars Johansson (S), få svar av infrastrukturministern på ett par frågor om trängselskatten och om finansieringen är hotad.

- Trängselskatten är faktiskt beslutad av riksdagen och jag vill veta konsekvenserna för det västsvenska paketet, säger Lars Johansson.

Han undrar också hur regeringen ser på Göteborgsmoderaternas ja till folkomröstning och vilka kontakter som funnits dem emellan i samband med ställningstagandet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.