Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

”Det skulle vara himla trevligt att träffa honom igen”, säger Johnny Martinsson som nu, 68 år senare, efterlyser sin ungdomsvän Putte. Bild: Privat, Jessica Holmström

Johnny efterlyser sin ungdomsvän Putte – träffades senast 1952

Det är snart 70 år sedan Johnny och hans vän Putte skiljdes åt vid Göteborgs hamn. Nu efterlyser Johnny sin ungdomsvän i hopp om att hitta honom igen efter alla år.
– Jag har tänkt på honom massor med gånger men har inte riktigt tagit tag i det förrän nu, säger Johnny Martinsson.

Året är 1952. Johnny Martinsson och hans vän Putte är ombord på en liten oljetanker från ett Karlstadrederi där Putte precis fått jobb. Han bjuder Johnny på middag.

Det var sista gången Johnny Martinsson såg sin ungdomsvän, vilket SVT Blekinge rapporterat om.

Nu, 68 år senare, efterlyser Johnny Martinsson sin gamle vän Putte. De träffades för första gången i en biosalong i Borås och sedan dess växte deras vänskap.

– Det skulle vara himla trevligt att träffa honom igen. Jag undrar hur det har gått för honom, säger Johnny Martinsson.

Ville jobba till sjöss

Putte, som ungdomsvännen kallades, var förmodligen ett par år äldre än Johnny Martinsson. Det riktiga namnet minns han inte längre, eftersom vännen alltid bara kallades för Putte. Sommaren 1952 bestämde de sig för att söka jobb inom sjöfartsverksamheten.

– Putte berättade ofta om sina äventyr och jag satt alltid med stora öron och lyssnade. En gång berättade han om att en resa han gjorde till Madagaskar vilket var väldigt spännande, säger Johnny Martinsson.

Båda ungdomarna, som vid tillfället var 16 år och förmodligen 18 år, reste från Borås till Göteborg för att anmäla sig på Sjömansförmedlingen.

– Det var upprop två gånger om dagen och man fick räcka upp handen. Putte hade varit jungman innan så han fick sin törn först. Han fick jobb på en liten oljetanker från ett Karlstadrederi, säger Johnny Martinsson.

Drömmen om att bli konstnär

Johnny Martinsson är sedan 1963 konstnär. 2016 öppnade han ett konstmuseum i Karlshamn där han bor sedan många år tillbaka. Intresset för konst delade han även med Putte, vars pappa också var konstnär.

– Jag har tänkt på honom massor med gånger men har inte tagit tag i det. Jag undrar hur det gick med hans ambitioner om att bli konstnär. Vi skulle till och med kanske kunna ha en utställning tillsammans, säger Johnny Martinsson.

Johnny Martinsson har varit verksam konstnär och skulptör sedan 1963. På bilden står han i sitt konstmuseum Martinssonska Gården och visar upp några av sina konstverk. Bild: Jessica Holmström
Johnny Martinsson har varit verksam konstnär och skulptör sedan 1963. På bilden står han i sitt konstmuseum Martinssonska Gården och visar upp några av sina konstverk. Bild: Jessica Holmström

Om du fick se honom igen, vad är det första du skulle säga?

– Putte, var har vårt liv tagit vägen? Hur har du haft det?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.