Annelie Morén och köksmästare Gunilla Williander smakar av såsen som ska serveras till den panerade fisken.
Annelie Morén och köksmästare Gunilla Williander smakar av såsen som ska serveras till den panerade fisken.

Johanneberg tidigt ute med ekologiskt

ANNONS
|

– Det är yrkeshemligheter hur vi klarade det, skrattar köksmästaren Gunilla Williander och pustar ut.

Ungefär hälften av det som lagas i Johannebergsskolans kök skickas till andra skolor och förskolor. Därav den stora brådskan för kökschefen, de tre kockarna och de två måltidsbiträdena. När det väl är avklarat tar flera i kökspersonalen en kort rast i fikarummet innan det är dags att fortsätta.

Läs också: Göteborg bäst i väst på ekomat

Från matsalen hörs ett sorl av hungriga skolbarn och ett lätt slammer av porslin och glas.

Johannebergsskolan tillhör stadsdelen Centrum som var tidigt ute med en ekologisk satsning. Redan i slutet av 90-talet bestämde de att vissa matvaror, som exempelvis mjölk och vitkål, skulle vara ekologiska.

ANNONS

– När jag började här låg vi på cirka 25 procent ekologiskt och sedan ökade vi med minst två procent per år. Nu jobbar vi mer och mer aktivt med att se vilka varor som har ett bra dagspris så att vi kan fortsätta att öka andelen, säger Gunilla Williander.

Hon förklarar att både personalen, föräldrar och barnen tycker att det är helt rätt att jobba med dessa frågor. Att det ligger i tiden. För tio år sedan ansågs det nästan töntigt, men det har förändrats.

– Man vill värna om jorden och barnen och när man hör om all miljöpåverkan så känns det jättebra, säger Gunilla Williander.

Rent praktiskt har det påverkat en hel del för oss, berättar hon. Som när politikerna förra året bestämde att allt kött skulle vara ekologiskt.

– Det nya avtalet kom strax före jul så det blev ingen julskinka det året. Producenterna hade inte hunnit ställa om, men det är nog mest en övergångsfas, säger Gunilla Williander.

Kocken Anna Hindenfeldt tar ut en plåt med rödbetsbiffar ur ugnen. Det är dagens vegetariska alternativ. I det luftiga skolköket flyter det välkoordinerade arbetet på.

Gunilla Williander förklarar också en nackdel är att de ekologiska varorna är så mycket dyrare.

ANNONS

– Det är exempelvis synd att vi inte har råd att ha svenskt ekologiskt kött. Vi hade det det första halvåret, men det blev för dyrt, säger hon. Det är synd, för det hade varit det bästa om vi hade råd med det. Bra mat måste få kosta, säger hon.

På Johannebergsskolan är 50 procent av maten ekologisk. Inköpen varierar efter årstid och tillgång.

Det kan exempelvis handla om bananer, filmjölk, rödbetor, gul lök och gröna ärtor.

Köket är sedan många år miljödiplomerat.

ANNONS