Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Joel Alme 27/3

Göteborgsartisten Joel Alme har skrivit IFK:s nya låt inför Allsvenskepremiären. Hans låt Snart skiner Poseidon kommer att strömma ur högtalarna vid spelarnas inmarsch från och med hemmapremiären mot DIF den 11 april.

Vad ska du göra i helgen?

- Då ska det liggas som fan! Haha. Nej men seriöst så har jag och min fru Ebba en barnlös helg här i Stockholm. Jag är ju gift och lever familjeliv och är styvpappa. Så det blir nog restaurangbesök, bio, två glas vin och sedan hem vid elva på fredagen. På lördag ska vi ligga i sängen hela dagen med SVT play och kolla dokumentärer. Jag har lagt ner festandet eftersom man blir helt efterbliven av det i längden.


Vem är din favorit-göteborgare?

- Peter Apelgren helt klart. Han är rolig, schysst och sympatisk. Jag var med i hans program en gång men då var jag ganska full. Det hela var härligt kaotiskt och improviserat. Får jag säga en till? Då blir det Bruce på MUG (Musikbutiken på Kaserntorget 9, reds. anmärkning) eftersom han är en stor del av hjärtat på Göteborgs musikscen. Han hjälper okända tjejer och killar med instrument. Det är fint.


I onsdags valdes din låt Snart skiner Poseideon till officiell låt för IFK Göteborg. Hur känns det?

- Jag är född och uppvuxen i Göteborg och IFK har alltid varit en självklarhet. Men jag är inget hardcorefan. Själv har jag spelat hockey halva mitt liv och nu håller jag på med musik och blev tillfrågad så det hela kändes väldigt naturligt.


Hur känns det att konkurrera med Schytts Heja Blåvitt från 1976?

- Kul! När jag spelade hockey i Frölunda hade vi något liknande med "Frölunda, Frölunda, vårt goa käcka gäng". Inget ont om den typen av låtar. Men jag har eftersträvat att det ska kännas på riktigt med melankoli, folksång och tillbaka till rötterna liksom. Känslan ska vara den som infinner sig när man gör sig i ordning och går på matchen. Refrängen är dubbel. Ibland går det dåligt men fansen står kvar ändå. Men samtidigt är den hoppfull.


Hur kom låten till?

- Jag skrev den när jag satt på tåget från Stockholm till Göteborg. Bredvid mig satt en tant som grät för att hennes man nyligen gått bort. Jag hjälpte henne med att få igång sin portabla cd-spelare. Där och då skrev jag texten. Tanken är att få fram den romantiska bilden av Göteborg. Att laget är en stad. Staden och laget går in i varandra. Och jag ville till varje pris undvika en norsk discofeeling när det blir sådär heroiskt, plastigt och käckt.


Vilken är din senaste stora investering?

- Måste det vara materialistiskt? Psykologhjälp har varit en grym investering.


Om du skulle ha makten i Göteborg en dag, vad skulle du ändra på?

- Ta in massa helikoptrar som får flytta hela Avenyn till Herrljunga. Kvar ska det vara ett stort hål där nattklubbarna kan få vara kvar längst ner. Sedan vill jag lägga ett stort brunnslock över hela skiten. Vad mer? Riv Nordstan och gör fina trädgårdar där.


Du har ju festat en hel del och uttalat dig om "destruktiv tristess i P3". Utifrån det - vilka är dina bästa tips på att ta sig ur ett ohälsosamt leverne?

- Att bli kär. Se till att ha kvar den delen av hjärnan så man kan bli det. Faktiskt. Träffa någon som man respekterar. Som man kan se ett liv med. Och man måste stoppa det destruktiva helt. Kärlek är en bra anledning att göra det. Min fru har helt klart räddat mig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.