Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jo, Jessica Meir hade varit i Göteborg tidigare - men det var innan hon blev astronaut.

Jessica, 39, kan bli första kvinnan på månen

Göteborg, torsdag. En astronaut kliver av tåget. Om några år hoppas svenskamerikanskan Jessica Meir bli andra svensken i rymden.

Imorgon, fredag är det tio år sedan Christer Fuglesang som förste svensk dundrade ut i rymden.

Därför är 39-åriga svensk-amerikanskan Jessica Meir just nu på Sverigebesök, först i Göteborg och sedan i Stockholm.

Hon blev förra våren, 2015, klar med amerikanska rymdstyrelsen NASA:s tvååriga grundutbildning till astronaut. Nu hoppas hon få följa med när USA om några år åter ska börja skicka människor mot månen och kanske till och med till Mars.

– Om tre till fem år är det nog realistiskt att jag kan komma ut i rymden men vart i rymden den färden skulle gå, det går inte att säga ännu, säger Jessica Meir när GP möter henne på Göteborgs central på torsdagseftermiddagen.
 

Hon är forskare med en examen i marinbiologi i botten och har ägnat mycket tid åt att bland annat studera hur djur fungerar i extrema klimat. Bland annat har hon under flera år varit på plats i Antarktis.

Mamman är svenska och pappan israel, två äldre systrar födda i Sverige men själv är Jessica född i USA och uppvuxen i delstaten Maine. Hon har dock både amerikanskt och svenskt medborgarskap.

– Jag har varit mycket i Sverige, bland annat en termin på Stockholms universitet, och min ena syster bodde här i Göteborg i flera år, säger Jessica Meir som pratar bra svenska.

– Men det är annorlunda att komma hit nu när jag kallas astronaut, ja, även i USA är det annorlunda. Förut var folk jag träffade intresserade av min forskning, nu vill alla bara prata om rymdresor, säger hon.

– Men här i Europa är intresset för astronauter mycket större än vad det är i USA. Det beror väl på att länderna här ännu inte har haft så många människor i rymden. I USA finns det ju så många före mig och de andra som nu har utbildats med mig.
 

Under fredagen kan den som är nyfiken höra Jessica Meir berätta, dels på stadsbiblioteket på Götaplatsen klockan 12, dels på fotoutställningen med månbilder på Hasselblad Center vid Konstmuseét klockan 14.

Hon gör också ett inofficiellt besök på rymdteknikföretaget RUAG i Kallebäck.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.