Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När asylsökande Jawid Hamidi i våras började jobba för kommunen funkade det inte längre att få sin lön utbetald till vänners konton. Efter flera månader utan lön har han nu nått fram till en lösning med kommunen.  Bild: Meli Petersson Ellafi
När asylsökande Jawid Hamidi i våras började jobba för kommunen funkade det inte längre att få sin lön utbetald till vänners konton. Efter flera månader utan lön har han nu nått fram till en lösning med kommunen. Bild: Meli Petersson Ellafi

Jawid nekades bankkonto i månader – nu kan han få sin lön

Efter flera månader utan inkomst har asylsökande Jawid Hamidi nu till slut fått ut sin efterlängtade lön. Det trots att bankerna fortfarande nekar honom att öppna ett konto.
– Jag känner mig bekväm och lugn nu. Jag har känt väldigt mycket stress över hur jag ska lösa det här, säger han.

Sedan i våras har asylsökande Jawid Hamidi från Afghanistan jobbat på ett kommunalt gruppboende utan att kunna få ut sin lön. Trots att han har arbetstillstånd från Migrationsverket har bankerna sagt nej när han har velat öppna ett konto hos dem på grund av att han inte har något pass eller någon liknande ID-handling.

Han har därför tvingats låna pengar av vänner för att kunna betala mat och hyra. En knepig situation som även andra nyanlända har hamnat i vilket GP berättade om i slutet av juli.

LÄS MER: Svårt öppna bankkonto utan ID trots nya regler

Men nu har Jawid Hamidi till slut fått ut lönen från det kommunala gruppboendet där han jobbar. Via en uppgörelse med Göteborgs Stad har han fått ett kort där pengarna kan sättas in.

"Vid situationer då medarbetare inte kan få ut sin lön på grund av att de inte har eller inte får bankkonto så kan Finansgruppen på Intraservice bevilja att medarbetaren får ett förladdat kort med lön", skriver Helena Segerberg på kommunens HR-avdelning i ett mail.

Kortet fungerar precis som ett bankkort, men med undantaget att ingen annan än Göteborgs Stad kan sätta in pengar på kortet. Det kommer att laddas på vid varje löneutbetalning fram till dess att han har fått ett bankkonto.

En stor lättnad, berättar Jawid Hamidi:

– Det känns skönt. Jag känner mig bekväm och lugn nu. Jag har känt väldigt mycket stress över hur jag ska lösa det här, säger han.

LÄS MER: Jawid jobbar utan lön – nekas öppna konto av bankerna

Bankerna säger fortsatt nej

Han hoppas dock fortfarande få till en lösning med någon bank.

– Men de säger nej. Jag har fått många besked från dem. Svenska vänner har också försökt hjälpa mig, men varje gång säger bankerna att de måste ha en identitetshandling.

"Det är som att jag har ett stort berg på ena sidan och havet på andra sidan". Så beskrev Jawid Hamidi situation då han inte kunde få ut sin lön. . Bild: Meli Petersson Ellafi
"Det är som att jag har ett stort berg på ena sidan och havet på andra sidan". Så beskrev Jawid Hamidi situation då han inte kunde få ut sin lön. . Bild: Meli Petersson Ellafi

Bankerna hänvisar ofta till penningtvättslagen när de nekar någon att öppna ett konto har Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, tidigare sagt till GP.

– Vi tror att det är ett uttryck för att man som enskild tjänsteman inte riktigt vet hur man ska göra. Då är det ganska enkelt att säga nej hellre än att göra en ännu djupare kundkännedomsprövning. De vill inte riskera att göra fel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.