Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Jansson tar strid för plats i riksdagen

Den tidigare partiledaren Mikael Jansson från Göteborg utmanar valberedningen om en plats i riksdagen.
– Jag förstår inte valberedningen riktigt. Det är klart att det är bra att få in nya krafter, men vi har erfarna talespersoner som saknas. De har missat synen på kompetensförsörjningen, säger han.

Det var förra veckan som SD:s valberedning presenterade förslaget på en lista med 60 kandidater till riksdagen. Sverigedemokraten och den tidigare partiledaren Mikael Jansson petades från partiets riksdagslista till valet, liksom riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Mikael Jansson säger till GP att han inte förstår hur partiledningen tänkte när de tog fram listan, där, vad han ser som kompetenta namn, saknades.

– Det värsta är att valberedningen inte har intervjuat befintliga riksdagsledamöter eller haft en dialog med alla distrikt. I en sådan dialog kommer allting fram, säger han.

Men nu har Petter Nilsson, ordförande för SD:s distrikt i Västerbotten tagit fram nya namn till valet. Det rapporterar Aftonbladet.

Här finns Mikael Jansson, liksom riksdagsledamoten Kent Ekeroth, Fredrik Eriksson och Calle Johansson, fullmäktigeledamot i Härryda kommun med.

Sverigedemokraterna tar ställning till listan på partiets kommande valkonferens.

Mikael Jansson var partiledare innan Jimmie Åkesson och har även varit ordförande för SD i Göteborg. Förra året utmanade Mikael Jansson Jörgen Fogelklou (SD) om ordförandeposten i Göteborg, men förlorade maktstriden. Han har också petats från SD:s partistyrelse och försvarat personer som har uteslutits ur partiet.

Politiker från Härryda kan lyftas

Kent Ekeroth, som också petades från valberedningens lista, har varit rejält omstridd i partiet. Bland annat efter järnrörsskandalen och efter ett åtal efter ett krogbråk. Han dömdes för ringa misshandel av tingsrätten, men friades senare av hovrätten.

Men Mikael Jansson ställer sig bakom honom.

– Han har lagt många bra förslag om lag och ordning. Han blev ju frikänd. Partiet ska gå på domar, säger han.

Calle Johansson, ledamot i Härryda kommun, säger till GP att han är hedrad.

– Jag är ödmjuk inför uppgiften, det är superkul att de har lyft upp mig. Jag har ett stort stöd i mitt distrikt och i Västsverige överlag, så det är ganska naturligt att jag är en person av intresse, säger han.

LÄS MER: Göteborgsveteran petas från SD:s riksdagslista

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.