Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan-Otto Meijer har nu kallats in till militärtjänstgöring – efter 44 år. Bild: SVT/Privat
Jan-Otto Meijer har nu kallats in till militärtjänstgöring – efter 44 år. Bild: SVT/Privat

Jan-Ottos militärkallelse har anlänt – 44 år för sent

Häromveckan landade ett mystiskt brev i göteborgaren Jan-Otto Meijers brevlåda. Nu kallas han in för omedelbar militärtjänstgöring vid kustartilleriet – 44 år för sent.
– För en gångs skull är det tack vare Postnord som brevet kommit fram, säger Jan-Otto Meijer.

Brevet anlände i Jan-Ottos brevlåda i början av oktober, något SVT Nyheter Väst var först med att berätta. När den trogne GP-prenumeranten och före detta GP-budet öppnade det gula kuvertet var ordern tydlig:

"Härmed beordras Ni att omedelbart inställa Er till tjänstgöring vid förbandet" – Chefen.

Ordern i Jan-Ottos brev är mycket tydlig.. Bild: SVT
Ordern i Jan-Ottos brev är mycket tydlig.. Bild: SVT

Märkt med expressutdelning

Avsändare till brevet är Kungliga Karlskrona Kustartilleriregemente – förbandet där Jan-Otto Meijer genomförde sin värnplikt mellan åren 1974 och 1975. Ironiskt nog är brevet också märkt med ordet "expressutdelning".

– Först trodde jag att det var ett skämt. Men brevet ser autentiskt ut. Det är mitt personnummer. Och adressen på brevet är min – men fel. Det är adressen jag bodde på i Majorna år 1974, säger Jan-Otto Meijer till GP, som misstänker att kallelsen är till en militärövning han var tänkt att delta på för 44 år sen.

Hur det kan ha tagit så många år för brevet att komma fram är något som förbryllar Jan-Otto Meijer.

Ger dagens ros till Postnord

I efterhand har han fått kontakt med en kvinna i Björkekärr, som säger att hon hittade det mystiska kuvertet i sin brevlåda och därefter skickade vidare det till Jan-Ottos nuvarande adress. Men hur det hamnade hos kvinnan och var brevet befunnit sig i 44 år, är fortsatt en gåta.

Jan-Otto, av militärkollegorna kallad "501:an", har nu följt ordern i brevet och anmält sig för tjänstgöring.. Bild: Privat/SVT
Jan-Otto, av militärkollegorna kallad "501:an", har nu följt ordern i brevet och anmält sig för tjänstgöring.. Bild: Privat/SVT

– Jag tror det blir svårt att få svar. Mina gamla chefer och brevbäraren som skulle levererat brevet på gamla Postverket är nog pensionerade eller döda vid det här laget. Men det finns också positiva saker. För en gångs skull är det tack vare Postnord som brevet kommit fram, säger Jan-Otto Meijer.

Nu har Jan-Otto Meijer också följt sin plikt och offentligt anmält sig för tjänstgöring via SVT. Ett litet problem bara – kustartilleriet lades ner sommaren 2000. Samma år ersattes det av Amfibiekåren. Så om någon kommer besvara hans inställelse är i nuläget oklart.

– Vi får se om jag får något svar, säger Jan-Otto Meijer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.