Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jan Hallberg avgår

Jan Hallberg avgår som kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen. - Det är dags att släppa fram en ny ledare för Moderaterna.

Jan Hallberg har varit kommunalråd i nästan 27 år på heltid. Beslutet att sluta har mognat fram. Redan förra året gav han besked till Moderaternas valberedning:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag ställde upp och jobbade för en alliansseger i Göteborg. Men jag sade också att om vi inte når fram så avser jag att lämna och släppa in en ny generation ledare för Moderaterna.

Efter valet har alliansens försökt att närma sig Miljöpartiet som har en vågmästarroll. När MP valde att inleda förhandlingar med vänsterblocket i stället för alliansen var saken klar för Jan Hallberg.

För någon vecka sedan informerade han valberedningen sitt beslut. Under onsdagskvällen ska den nya fullmäktigegruppen få besked om avhoppet.

Jan Hallberg lämnar i princip alla sina poster vid årsskiftet, men sitter kvar i fullmäktige. Han kan dock inte tänka sig något stillsamt pensionärsliv framöver.

- Får jag ett intressant erbjudande kommer jag att fundera på det. Jag kan tänka mig ett uppdrag inom näringslivet eller i någon annan verksamhet.

Valberedningen har nu i uppgift att snabbt plocka fram ett namn som fullmäktigegruppen accepterar. Det finns flera tänkbara kandidater. Ett givet förslag är kommunalrådet Jonas Ransgård.

- Vi har flera moderater som jobbat nära mig och är väl lämpade för uppdraget. Jag vill ha en ordentlig föryngring, säger Jan Hallberg utan att nämna något namn.

Det är inte bara Jan Hallbergs efterträdare som valberedningen söker. Ytterligare två moderater, kommunalråden Susanna Haby och Agneta Granberg, slutar och måste ersättas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.