Det var forskningen som lockade Henrik Ekengren Oscarsson in i statsvetenskapen. Bild: Per Wahlberg
Det var forskningen som lockade Henrik Ekengren Oscarsson in i statsvetenskapen. Bild: Per Wahlberg

Jakten på ny kunskap ledde till professorsbanan

Man brukar säga att kunskap är makt. Henrik Ekengren Oscarsson som leder valforskningsprogrammet på Göteborgs universitet har både det ena och det andra. Statsvetarprofessorn är nummer 54 på GP:s maktlista.

I ett förändrat politiskt landskap finns statsvetarna där för att ge vägledning och orientering. Och när det hettar till på riktigt – som under valvakan – är det ofta göteborgaren Henrik Ekengren Oscarsson, 46, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som sitter där i TV-rutan och förklarar vad det är som händer. Och varför.

"Folk lyssnar på en expert"

– Om jag har makt får andra bedöma, men det är klart att experten har en väldigt framskjuten position i vår kultur. Säger man att man är expert har man mycket gratis, man blir lyssnad till. Men med det följer också ett ansvar, säger han.

Det var i första hand forskningen som lockade in Henrik Ekengren Oscarsson på den statsvetenskapliga banan. Han berättar att han varit ganska skoltrött under gymnasieåren och hade inte tänkt läsa vidare direkt. När hösten kom bestämde han sig till sist för att söka en kvällskurs i internationella relationer.

– Och på den vägen är det.

Leder ett aktat program

Vad var det som lockade med forskningen?

– Vetenskapandet är ett sanningssökande där man arbetar för att hitta ny kunskap. Och man hinner fördjupa sig i någonting.

Den statsvetenskapliga institutionen i Göteborg är aktad både i Sverige och internationellt. Valforskningsprogrammet har sedan tidigt 1950-tal studerat opinionsbildning och väljarbeteende.

Så det är flera decennier av systematiskt faktasökande som Henrik Ekengren Oscarsson och de andra på institutionen för vidare.

Vill att arbetet används

Just att jobba vidare med den långa traditionen av att föra ut kunskap till en bred publik gör honom stolt, säger han.

– När våra resultat kommer till användning av skolelever, gymnasieelever, journalister, offentliga utredningar och kommer samhällsdebatten till del. Då tycker jag att vi lyckats.

– Sedan är det naturligtvis viktigt att det finns en benchmarking mot den akademiska världen och att det vi gör blir publicerat i de finaste tidskrifterna.

"Det handlar om liv och död"

Vad driver dig?

– Statsvetarnas uppgift är att beskriva och förklara samhällsutvecklingen och den politiska utvecklingen så bra vi kan. Vi tycker naturligtvis det är det viktigaste av alla ämnen, att det vi gör ska rädda planeten. Varför demokratin faller samman, korruption breder ut sig, varför människor inte klarar av att lösa konflikter. Det är liv och död, krig och fred. De stora frågorna.

Fakta: Henrik Ekengren Oscarsson

Titel:

professor i statsvetenskap med särskild inriktning mot valforskning. Leder det svenska Valforskningsprogrammet som sedan tidigt 1950-tal finns vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Ålder:

46 år.

Bakgrund:

Disputerade 1998 med avhandlingen "Den svenska partirymden". Föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet 2010-2017.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.