Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

"Jag känner mig tryggare nu"

Göteborgspolisen har gjort en kraftsamling för att göra gator och torg i Biskopsgården tryggare. De har den senaste månaden gripit ett 40-tal brottsmisstänkta och säger att den öppna droghandeln har försvunnit. Men vad säger de som bor i området – har det blivit tryggare? GP besökte stadsdelen för att ta reda på vad invånarna tycker.

I går berättade GP om att Göteborgspolisen har sedan ett år tillbaka haft särskilt fokus på Biskopsgården för att minska kriminaliteten. De har bland annat gripit 42 brottsmisstänkta, beslagtagit narkotika till ett värde av 3,5 miljoner kronor, och hittat automatvapen. Enligt polisen är den öppna narkotikahandel bortstädad från stadsdelens gator och torg. Och bland invånarna går åsikterna om polisens satsning isär.

– Vi känner oss övervakade. Det har ofta cirkulerat polishelikoptrar, pikéer och polisbilar i området, och det gör mig orolig. Man tänker "vad är det för fel på oss"? säger Lisa Gustafsson, 37, som bor precis vid Vårväderstorget.

LÄS MER: Så stoppades knarket i utsatta Göteborgsområdet

Hon har märkt av en markant ökning av polisens närvaro det senaste året, och förklarar att hon känner sig tryggare när polisen håller sig borta.

Aldrig känt sig rädd

På en parkbänk vid Vårväderstorget sitter Rolf Johansson, Inger Hysén och Barbro Williams och väntar på bussen. Inger Hysén har bott i området i 23 år och säger att hon aldrig har känt sig rädd.

– Mig har det aldrig hänt något. Jag vet inte om det har blivit lugnare nu, det är ganska lugnt här ändå, tycker jag, berättar hon.

I slutet på 2014 gjordes en trygghetsundersökning bland Biskopsgårdsborna. Resultatet visade att 78 procent av de tillfrågade invånarna känner sig trygga. Samtidigt visade undersökningen att 40 procent av kvinnorna inte var trygga med att gå ut ensamma på kvällen. Oron handlade bland annat om öppen försäljning av narkotika, påverkade människor kring torg och öppna platser, och en upplevd otrygghet i att vistas på torg och gå hem från hållplatser på kvällstid.

Kändes otryggt att gå ut

Klasskompisarna Nour Ibrahim, 13 och Kaltrina Gerguri, 13, går på Svartedalsskolan i Biskopsgården. Båda berättar att de brukade känna sig otrygga när de gick ut på kvällarna.

– Men inte längre. Nu är allt mycket lugnare och jag känner mig mer säker när jag går ut på kvällen. Och det är inga skottlossningar längre, säger Nour Ibrahim.

Tre spårvagnshållplatser från Vårväderstorget ligger Friskväderstorget. Mayyadah Ali, 38, äger en butik på torget och hon träffar dagligen många människor i området. Hon förklarar att hon de senaste tre-fyra månaderna har sett att det har blivit lugnare i området.

– Förr var det så mycket bråk och kaos. Men det känns bättre nu. Men med knarket har det inte blivit så mycket bättre, säger hon.

Mayyadah Ali berättar att hon känner sig stressad och ganska otrygg, men att det är bra när polisen är på plats.

Heikki Juntonen, 63, bor i närheten av Friskväderstorget. Han är också positiv till polisens närvaro och tycker att det har blivit tryggare i allmänhet, men inte kring Friskväderstorget.

– De brukar alltid bråka vid spårvagnshållplatsen och på torget. Jag vågar inte riktigt gå ut på kvällarna, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.