Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ann-Sofie Hermansson (S) under en debatt i kommunfullmäktige. Bild: Robin Aron

"Jag jobbar fortfarande för ett bredare styre"

Ann-Sofie Hermansson (S) är inte förvånad över att de övriga rödgröna lämnar Socialdemokraterna utanför.
– Jag har sagt hela tiden att ett rödgrönrosa samarbete inte räcker.

På tisdagsmorgonen blev det som GP kunde berätta redan för två veckor sedan helt formaliserat: Vänsterpartiet bildar tillsammans med Miljöpartiet och Feministiskt initiativ ett nytt rödgrönt block utan Socialdemokraterna.

LÄS MER: Rödgrönrosa bildar block – utan Socialdemokraterna

Det nya rödgrönrosa blocket har uttryckt viss besvikelse över att Socialdemokraterna inte velat fortsätta samarbetet – men Ann-Sofie Hermansson förklarar det med att hon hela tiden sagt att det krävs ett bredare samarbete för att säkra ett fortsatt styre.

Vill ha ett brett styre

– Att Miljöpartiet ställer sig utanför möjligheten till ett bredare samarbete är lite oväntat, men att Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ väljer att gå i opposition var ganska väntat, säger hon.

Vad innebär det här för Socialdemokraterna?

– Jag fortsätter försöka jobba över blockgränsen för ett bredare styre. Vi behöver det för att få till ett stabilare styre av staden.

Och hur är förutsättningarna för det?

– Alliansen fortsätter ju på sitt håll. De vill väl styra för sig själva, men de har 24 av 81 mandat. Det känns inte seriöst, om jag ska vara helt ärlig. Risken är att vi har en skakig tid framför oss, men jag hoppas att de tänker om.

Om Alliansen och Socialdemokraterna skulle gå ihop skulle det innebära en gemensam majoritet i kommunfullmäktige – med 41 av 81 mandat.

Hoppas Alliansen tänker om

Är det ett majoritetsstyre tillsammans med Alliansen du hoppas på?

– Ja, men jag kan även tänka mig ett annat blocköverskridande samarbete.

Samtidigt har Alliansen varit tydliga med att de vill hålla ihop?

– Ja, men jag hoppas att de kan tänka om. För Göteborgs skull. Vi har mängder av svåra avgöranden framför oss och då kommer vi behöva en bred majoritet.

Ett möte med det nya kommunfullmäktige har redan hållits. Där fick vi se prov på hur det kan se ut: Alliansen fick ofta stöd av både Demokraterna och Sverigedemokraterna. Utan ett formellt samarbete.

Tycker att Alliansen tänker fel

Är det så otänkbart att Alliansen skulle kunna styra i minoritet. I många frågor tycker de ju samma sak om D och SD?

– Det kommer inte hålla i längden. Vi har alldeles för komplicerade grejer framför oss, så jag tror inte på det där. Det är klart att det är möjligt att göra så, men det är inte givet. Nej, jag ser det som helt oseriöst. Det är inte bra för Göteborgs del.

De signaler Alliansen sänt ut är tydliga: de vill inte samarbeta med er. Har du en annan bild?

– Jag försöker föra diskussionen brett. Men jag tror att det handlar om en brist på erfarenhet, om man tror att man ska kunna styra på 24 mandat. Vi (rödgrönrosa) hade 40 under den gångna mandatperioden. Inte ens det var lätt. Så jag tror att de tänker fel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.