Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Jag blev kallad dansbög"

Let´s Dance-stjärnan Tobias Karlsson berättar om skoltiden då han själv blev mobbad för att han dansade.

I somras fick Skolinspektionen en anonym anmälan mot Svenska Balettskolan i Göteborg. Efter en utredning har Skolinspektionen riktat svidande kritik mot skolan, och de kränkningar som eleverna utsätts för har kommit upp till ytan. Pojkarna är särskilt utsatta och blir bland annat kallade "balettbög".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

GP ringde upp Tobias Karlsson, känd från tv-succén Let´s Dance, för att prata om attityder mot manliga dansare.

– Jag vet ju inte hur det är just nu. Men för mig var det ingen lätt match på högstadiet. Alla ska passa in i den stöpta formen. Jag blev kallad dansbög, fjolla, allt man kan tänka sig, säger Tobias Karlsson.

Levde i parallella världar

Det var först för några år sedan som han erkände för sig själv att han hade blivit mobbad.

– Jag levde i parallella världar på högstadiet. Jag hade otroligt mycket vänner och glädje i dansen, medan skolan var ett helvete. Min räddning var att jag åkte till USA ett år när jag var 15 och fick ett andrum, minns Tobias Karlsson.

Hans bästa tips till unga killar som dansar är att hålla ut.

– Det blir bättre. Jag vet hur jävligt det kan vara, men man får igen så mycket senare och kommer ut starkare på andra sidan. Det tipset hade jag velat få då, att det finns ett liv efter högstadiet, säger Tobias Karlsson.

"En del har otrolig makt"

Att ändra attityderna hos ungdomar är inte lätt, men Tobias Karlsson tror att vissa elever är extra viktiga i processen.

– En del elever har en otrolig makt. De är duktiga på fotboll och är populära. Det kostar dem ingenting att säga att det här är inte okej, vi kan inte mobba någon för att de dansar. Det är de här personerna jag skulle vilja ha fatt i så att de förstår hur betydelsefulla de är, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.