Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ja till islamisk skola på Hisingen

Överklagandet hjälpte. Föreningen islamiska skolan i Göteborg får nu grönt ljus för en muslimsk skola på Hisingen.

Skolinspektionen i Göteborg sade i början av september nej till Römosseskolans och Föreningen islamiska skolan i Göteborgs ansökan om att starta en förskoleklass, fritidshem och grundskola (årskurs 1-9) på Hisingen.

Tre grunder låg bakom avslaget.

- Dels är det oklarheter i redovisningen av budget och ekonomi, dels är det frågetecken kring timplanen och vilka val skolan kan erbjuda. Dessutom har man inte preciserat de konfessionella, i detta fall islamiska, inslagen, sa Andreas Spång, enhetschef på Skolinspektionen, till GP i september.

Den islamiska föreningen överklagade beslutet och får nu grönt ljus av centrala Skolinspektionen. Det innebär att utbildningen kan dra igång till höstterminen 2016.

Skolan på Hisingen ska ha 450 elever i grundskolan och 50 i förskoleklass.

Skolinspektionen bedömer nu att elevunderlaget är tillräckligt för att verksamheten ska kunna bedrivas på lång sikt.

Av beslutet framgår också att Föreningen islamiska skolan i Göteborg i överklagandet kommit in med nya uppgifter avseende ekonomi, skolans val samt konfessionella inslag i utbildningen.

Inspektionens beslut innebär att Göteborgs kommun körs över. Kommunen avstyrkte att Römosseskolan, som redan har flera skolor i Angered, får etablera sig på Hisingen. Bland annat hävdar kommunen att skolor med religiösa förtecken inte främjar mångfald och möten mellan elever av olika religiösa tillhörigheter.

Skolinspektionen kommer att genomföra en etableringskontroll av den islamiska skolan på Hisingen och de godkända utbildningarna under våren 2016.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.