Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jan Jörnmark, en av Demokraternas grundare, menar att partiet faller sönder om de kompromissar om Västlänken.  Bild: Anna Svanberg
Jan Jörnmark, en av Demokraternas grundare, menar att partiet faller sönder om de kompromissar om Västlänken. Bild: Anna Svanberg

Jörnmark: "Partiet faller sönder om vi kompromissar"

Om Demokraterna bryter vallöftet om Västlänken och Hagastationen, så finns partiet inte om två år. Det drastiska budskapet kommer från en av grundarna, Jan Jörnmark.

Dagen efter valet medverkade Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia och en av grundarna till Demokraterna, i webbtv-kanalen EFN.

Där fick han frågan hur viktigt det är för partiet att hålla löftet om att stoppa Västlänken.

– Demokraterna måste hålla det annars finns inte Demokraterna om två år. Då faller det partiet sönder och jag gissar att en stor del av de som röstar på Demokraterna kommer att gå i det missnöjet till Sverigedemokraterna.

Segregationen viktigare

För GP förklarar Jan Jörnmark att Västlänken eller Hagastationen aldrig varit huvudfrågorna för honom personligen. Det han sett som viktigast har i stället varit att bryta segregationen samt stadens styrning.

Just segregationen – och hur utsatta områden utarmas av utflyttning – är en fråga han studerat på nära håll under de senaste tio åren.

– Jag är så sur på mig själv för att vi inte gick ut med ett massutskick i Nordost, där vi talade om för folk att de skulle få köpa sina lägenheter. På svenska och arabiska och alla språk som tänkas kan, säger han.

Även hur staden styrs, med "bolag som befinner sig i konflikt med förvaltningarna" är sådant som han studerat och som han såg en chans att komma tillrätta med.

Kompromissa inget alternativ

– Jag har ju sett det inifrån. Och det var viktigare för mig – men så är det inte för de flesta. De flesta är förbannade som fan på att staden sköts illa och Västlänken har blivit den största symbolen.

Han säger att han såg Västlänken som den stora möjliggöraren, en fråga som fångade upp människors missnöje – och gjorde det möjligt att driva förändring även i andra frågor.

– Jag stod i valstugan vid Stora teatern timme ut och timme in på slutet. Jag har pratat med mängder av folk, och utifrån det tänker jag: tar vi bort Västlänken från partiet, då faller vi sönder.

Alltså är det inget alternativ att kompromissa i den frågan, menar han.

Kan ta något uppdrag

– Om man ger sig in i en kompromiss som går ut på att Västlänken och Hagastationen blir kvar, då faller det sönder. Men om partiet står kvar utanför kommer det med all sannolikhet att finnas kvar.

Hur bedömer du möjligheterna att stoppa Västlänken när valresultatet blev som det blev?

– Hm. Jag kan inte bedöma det. Men jag förstår inte varför de surrat sig så hårt vid skorstenen på Titanic de här sex partierna.

Jan Jörnmark var den som lämnade in handlingarna när Demokraterna registrerades som parti, men sedan dess har han inte haft någon formell position i partiet.

– Jag är medlem och god vän med framförallt Martin (Wannholt) och Jahja (Zeqiraj). Jag har aldrig sett mig som politiskt aktiv, men jag sa till folk som frågade vid valstugan att jag tar det jobb som partiet vill. Och det får jag väl sannolikt stå för.

GP har sökt Demokraternas partiledare för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.