Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Jättekryssaren lockade många nyfikna

325 meter lång, 18 däck hög och 4000 passagerare. Kryssningsfartyget Norweigan Getaway är ett av de största någonsin som anlöpt Göteborgs hamn. GP följde med när de allra mest nyfikna fick ta en närmare titt.

Svala vindar blåser trots att det är början på juni, men m/s Trubaduren glider fram över vågorna ändå. Det är Göteborgs Hamn och Sjöfartsmuseet som tillsammans arrangerar en guidad tur i hamnen och som en extra bonus får dagens besökare se jättekryssaren Norweigan Getaway. I värmen under tak passar några på att ta en kopp kaffe eller helgens första öl, men många vågar sig ut under den grå himlen för att titta på kustlinjen som glider förbi.
– Vi vill veta lite mer om Göteborgs hamn, det är så sällan man gör sådant här fast man har bott här så länge, säger Per-Olof Brännhage. Sonen Fredrik Brännhage håller med:
– Ja, senast var ju när jag åkte med Paddan på dagis.

Första gången i hamnen


Från högtalarna berättas det knastrande om hamnens historia, Trubaduren åker förbi kranarna och glider under Älvsborgsbron. I aktern sitter Jaandreé Borelius. Hon kommer från organisationen Rampen som arbetar med ensamkommande flyktingtjejer och just nu jobbar de med en utställning om Göteborgs hamn.
– Tjejerna ska få göra en utställning till Sjöfartsmuseet med bilder, texter och konst som handlar om hamnen, berättar hon. Sowda Hassan är en av dem som ska delta i utställningen, hon kommer från Somalia och har varit i Sverige i lite mer än ett år.
– Det är första gången jag kommer hit. Jag tycker om vattnet och segelbåtarna, det är jättefint, säger hon.

"Det här är bäst hittills"


När vi närmar oss Norweigan Getaway går tjejerna upp på övre däck för att se bättre. Jaandreé Borelius pekar och visar saker för dem, berättar om fartyget och människorna som bor där. Det är gigantiskt. Allra högst upp kan man skymta färgglada vattenrutschkanor, längst sidan sitter det rad efter rad av balkonger, för många för att kunna räkna. Bredvid tjejerna står Jan Eriksson och filmar, han är veteran i ämnet.
– Ja, jag är ju intresserad. Jag har varit och tittat på 3-4 stycken stora kryssningsfartyg i år, berättar han och tillägger:
– Men det här är bäst hittills, utan tvekan.
När Trubaduren svänger och beger sig tillbaka hem faller det sporadiska regndroppar. Bröderna Axel och Lars Agnemar står i fören och kikar mot land.
– Det är kul att se staden från ett nytt perspektiv, det är rätt häftigt, säger Lars Agnemar. På vägen tillbaka åker vi förbi Stena Scandinavica, förtöjd vid tysklandsterminalen. Plötsligt känns den jätteliten. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.