Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill lägga ner Jämställdhetsmyndigheten. Men den nya överenskommelsen kan stoppa planerna, enligt Miljöpartiet. Bild: Jenny Ingemarsson

Jämställdhetsmyndigheten kan bli kvar

När M och KD:s budget röstades igenom blev det klart att Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg kommer läggas ner. Men om den nya regeringsöverenskommelsen blir verklighet kan myndigheten bli kvar, enligt MP.
– Det har varit viktigt för oss, säger Annika Hirvonen Falk (MP).

Under fredagen twittrade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin om partiets egna framgångar i samband med överenskommelsen mellan S, MP, L och C. En av av dem är enligt henne att Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg inte kommer behöva läggas ned.

Annika Hirvonen Falk, riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet, bekräftar att beslutet att låta Jämställdhetsmyndigheten vara kvar kommer finnas med i ändringsbudgeten i vår, vilket även SVT rapporterat.

– Om den här uppgörelsen, som de här fyra partierna ska ställning till, går igenom och Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven så kommer myndigheten att räddas. Blir Stefan Löfven statsminister på den här basisen så kommer det vara med vår vårändringsbudget, säger Annika Hirvonen Falk till GP.

LÄS MER: Annie Lööf vill släppa fram Stefan Löfven

Krav från MP

När förhandlingarna med de andra partierna ägde rum var det främst Miljöpartiet som drev frågan om att myndigheten skulle räddas.

– Vi vill ha kvar jämställdhetsmyndigheten, det har varit viktigt för oss, men vår partistyrelse har inte fattat beslut ännu om uppgörelsen, men detta är en del av den, säger Annika Hirvonen Falk.

Av partierna som är involverade i den nya överenskommelsen så har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna sagt att de är emot en nedläggning av myndigheten. Medan Centerpartiet tidigare sagt att de vill lägga ner myndigheten.

– Det är tre partier av dessa fyra som inte ville lägga ner myndigheten, men det är vi som har drivit detta i den här förhandlingen, säger Annika Hirvonen Falk.

Har det varit ett krav från Miljöpartiet?

– Ja, det skulle jag våga påstå.

Planerad att läggas ned

Jämställdhetsmyndigheten invigdes i Angered för nästan prick ett år sedan, den 12 januari 2018. Under året har regeringen satsat runt 86 miljoner kronor på uppstarten och anställt ett 60-tal personer.

LÄS MER: Jämställdhetsmyndigheten hotas av M+KD-budget

Men i samband med att Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom sin budget i riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna, halverades myndighetens anslag till 2019 jämfört med 2018.

I stället fick myndigheten i uppdrag att lägga ner sig själva innan den sista december 2019.

Men jämställdhetsmyndighetens generalsekreterare Lena Ag vågar inte hoppas på för mycket än.

"Det är väldigt positiva signaler, men jag vill avvakta regeringsförklaringen", hälsar hon via pressekreteraren Jane Isaksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.