Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jämställdhetsmyndigheten hotas av M+KD-budget

Mångmiljonbelopp har investerats i den nya Jämställdhetsmyndigheten som har sin bas i Göteborg. Men med knappt ett år på nacken hotas verksamheten av nedläggning och runt ett 60-tal personer riskerar att bli av med sina jobb.
– Det är ansvarslöst, säger riksdagsledamoten Anna Johansson (S).

På onsdagen fattade riksdagen beslut om nästa års statsbudget. Efter att Sverigedemokraterna röstat på Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag står det klart att det är deras budget som landet ska styras med under 2019.

En av delarna i M+KD-budgeten som har uppmärksammats handlar om ambitionen att lägga ner den nya Jämställdhetsmyndigheten i Angered.

Myndigheten startades i januari i år och under året har regeringen satsat runt 86 miljoner kronor på uppstarten samt anställt ett 60-tal personer.

Men nu kan allt arbete vara bortkastat.

Skrotar myndigheten

M+KD-budgeten ger anslag på omkring 40 miljoner till myndigheten, nära en halvering jämfört 2018. Tanken är att pengarna ska stå för avvecklingskostnader under 2019 så att myndigheten helt kan läggas ner år 2020.

Än så länge är bara själva budgetramen klar. Det är ännu inte helt färdigt på vilket sätt pengarna ska användas.

När Arbetsmarknadsutskottet nästa måndag ska justera utgiftsområdet och behandla betänkandet har Moderaterna motionerat till riksdagen om att föreslå myndigheten avskaffas. Moderaterna beskriver myndigheten som "onödig".

Arbetsmarknadsutskottets ordförande Anna Johansson (S) är kritisk till planerna.

– De vill fatta ett beslut om myndighetsnedläggning oerhört svaga underlag. Ansvarslöshet är ett ganska snällt ord att använda i det här sammanhanget, säger hon.

"Oerhört tråkigt"

Hon säger att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringsställning haft ambitionen att sprida myndigheterna över hela landet.

– Ur ett Göteborgsperspektiv är det oerhört tråkigt. Vi har jobbat väldigt mycket att sprida myndigheter till flera kommuner och så att de inte bara ska finnas Stockholm. För Göteborg var det en viktig sak att vi fick Jämställdhetsmyndigheten, säger Anna Johansson.

GP har frågat Moderaterna om varför partiet vill avveckla myndigheten samt hur man ser på kritiken från Socialdemokraterna.

Jessica Polfjärd (M), partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, svarar i en skriftlig kommentar:

– Vi tror på en jämställdhetspolitik som ger samma möjligheter för kvinnor och män till egen försörjning, trygghet och deltagande på arbetsmarknaden. Vi tillför dessutom 100 miljoner kronor för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och stärker kraftigt polisen. Brott mot kvinnor ska prioriteras. Vi måste använda resurserna effektivt och lägga det på sådan som vi tror ger resultat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.