Jägare hängs ut på nätet

Jägarna blir villebråd när de hängs ut med namn, bild och adressuppgifter på en sajt. "Det är som ett register för var kriminella kan hämta vapen", säger Mikael Jägare, en av de drabbade.

Bakom sajten "Protect the Predators" (Skydda rovdjuren) finns en samling anonyma jaktmotståndare.

- Det är tragiska figurer som gör detta helt anonymt, säger Mikael Jägare, aktiv jägare från Sätila och jaktfilmsproducent sedan drygt tjugo år.

Förutom att presentera jägarna med namn, adress, telefonnummer och bild uttalas rena hot på sajten. Den har nu polisanmälts, bland annat för anstiftan till misshandel.

- Jag ligger inte bakom anmälan, men jag förstår att den har gjorts. Det står en del otäcka saker där. Exempelvis att om jag skjuter mot en varg kommer det att vara sista smällen jag hör, "för det kommer en smäll till men den kommer du aldrig uppfatta." Min kollega och programledare Thomas Ekberg presenterade de till en början med ett hårkors över pannan, säger Mikael Jägare, och tillägger att just den bilden togs bort någon vecka efter att han börjat debattera med dem.

Han bloggar och debatterar gärna jakt, men har gett upp när det gäller Protect the Predators.

- Man måste kunna föra en dialog oavsett om man kramar avtryckare eller vargar. Men det är svårt att diskutera med människor som bara tycker att jägarkåren är otäcka mördare, konstaterar han.

Själv låter Mikael Jägare sansad. Han påpekar att det finns seriösa "värnare" och understryker att han själv inte är någon varghatare.

- Det finns tyvärr några inom jägarkåren som låter väldigt mycket och som står för det där med "Skjut, gräv och tig." Men man kommer ingenstans med att kräva en nollvision. Då lyssnar ingen, säger han och fortsätter:

- Men jag tycker att man ska belysa ett problem, för det är ett problem för många i dag. I synnerhet när vi inte har något tak eller förvaltningsplan för vargstammen. En sådan här sajt motverkar de seriösa värnarnas intressen, tycker han.

För egen del känner han sig inte otrygg.

- Vill man ha tag i mig finns jag på Gula Sidorna, säger han.

Men flera av hans jaktkamrater är riktigt oroliga.

- Inte så mycket för dem som står bakom sajten. Problemet uppstår om det kommer en svag människa som tar detta på blodigt allvar. Det är som ett register över var kriminella kan hämta vapen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.