Ivo uppmanar till åtal mot läkaren bakom PCR-Reseintyg

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, uppmanar nu åklagare att åtala läkaren bakom göteborgska PCR-Reseintyg och Novolab. Efter inspektioner misstänker Ivo att läkaren har begått brott mot patientsäkerhetslagen i samband med coronatester för reseintyg.

ANNONS
|

I förra veckan tog Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beslut om att omedelbart stänga alla coronatest-center som drivs av företaget Novolab AB, något som P4 Göteborg var först att rapportera om. Detta efter att man upptäckt allvarliga brister vid inspektioner under året som gått. Förbudet gäller i sex månader medan fortsatt utredning pågår.

Samtidigt går Ivo nu vidare och gör en åtalsanmälan mot den ansvarige läkaren bakom Novolab. En åtalsanmälan innebär att myndigheten uppmanar åklagare att väcka åtal. Orsaken som anges är att Ivo misstänker att läkaren har brutit mot patientsäkerhetslagen, ett brott som kan leda till fängelse.

ANNONS

Novolab är företaget bakom varumärket PCR-Reseintyg, där man har kunnat coronatesta sig för att få ett intyg på att man är frisk och kan resa. Bland annat har företaget sålt tester i vita minibussar på Backaplan och vid Stenas Danmarksterminal i Göteborg. Man har också samarbetat med skönhetskliniker, som gjort PCR-tester åt företaget på en rad orter i Sverige.

Tips om brister hos PCR-Reseintyg

Förra sommaren coronatestade sig GP:s reportrar på flera ställen, bland annat i PCR-Reseintygs buss på Backaplan och på två skönhetssalonger kopplade till Novolab. I en av företagets bussar lades de kladdiga provrören huller om buller i en vanlig kylväska. Provpersonal saknade visir och handskar och hade munskyddet under hakan.

Efter att Ivo fått in flera tips från allmänheten om att allt inte gick rätt till hos PCR-Reseintyg/Novolab genomfördes flera inspektioner under sommar och tidig höst, inklusive oanmälda besök.

Ivos inspektörer fann att PCR-prov ibland förvarades tillsammans med provpersonalens mat och dryck, att provpersonal saknade basal kunskap om hygien och smittskydd, samt att det i bussarna saknades rinnande vatten, där personalen kunde tvätta händerna.

Daniel Lilja, chef för avdelning sydöst hos Ivo.
Daniel Lilja, chef för avdelning sydöst hos Ivo. Bild: Sofia Runarsdotter

– Vi såg också brister i hur man transporterade proverna. Allt sådant här är tecken på att man inte har god koll på kvaliteten i sin verksamhet, säger Daniel Lilja, chef för Ivo:s sydöstra avdelning.

ANNONS

Men det var inte det allvarligaste. Ivo upptäckte också att tester utförts på fel sätt och när de granskade analysprocessen på Novolabs laboratorium i Bohus fann de att en del provsvar lämnats ut så snabbt att man rimligen inte hunnit med att frakta provet till labbet och analysera det enligt sin egen processbeskrivning.

Risk att reseintyg grundats på felaktiga provsvar

Risken är, enligt Ivo, överhängande att människor har köpt reseintyg som grundat sig på felaktiga provsvar.

– Det mest allvarliga är att kunder och patienter har agerat som om de inte är smittade och därmed kan ha medverkat till att sprida smitta. Smittskyddslagen är en allvarlig lag och vi ser allvarligt på att man inte följer den, säger Daniel Lilja.

Den ansvarige läkaren har, enligt Ivo, också varit för långsam med att anmäla positiva provsvar, eller inte anmält dem alls. Inte heller ska läkaren ha genomfört smittspårning.

Novolab har överklagat Ivos beslut till förvaltningsrätten och kräver att nedstängningen ska hävas, bland annat för att man annars riskerar konkurs. Företaget menar att man redan har rättat till brister som påtalats av Ivo och att kritiken mot de alltför snabba provsvaren grundar sig i att Ivo har feltolkat underlaget.

GP har sökt den ansvarige läkaren utan att få svar. Novolabs advokat Nina Barzey skriver i ett mejl till GP att man avböjer att kommentera ärendet i nuläget då ”vi är i full färd med att skriva en kompletterande överklagan” till förvaltningsdomstolen.

ANNONS

Även en ”annan legitimerad yrkesutövare” med anknytning till Novolab har fått en åtalsanmälan mot sig. Hen misstänks för samma brott som läkaren.

Flera fall av fusk med coronatester

Marknaden med covid-19-tester växte explosionsartat under 2021, då många länder krävt den sortens intyg för att man ska kunna resa.

Samtidigt har flera fall av fusk uppdagats. I januari 2021 avslöjade GP att kliniken Husdr.se hade utfärdat falska reseintyg då prover inte hade analyserats. Den ansvarige läkaren dömdes i slutet av juli till ett års fängelse av tingsrätten.

Polisutredning pågår också kring en stor bluffhärva med covid-19-intyg utfärdade av vårdföretaget Doktorgruppen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS