En it-attack ställer till det med sjukresor och färdtjänst i hela regionen. Bilden är en genrebild. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
En it-attack ställer till det med sjukresor och färdtjänst i hela regionen. Bilden är en genrebild. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

It-attack hos Västtrafik påverkar sjukresor och färdtjänst

En it-attack hos Västtrafik har under måndagen lett till försenade sjukresor och färdtjänstresor. Problemet väntas enligt Västtrafik kvarstå även under tisdagen och nu uppmanar de till att låta bli att boka på några resor.

Sedan tidigt under måndagsmorgonen har det varit problem med den anropsstyrda trafiken hos Västtrafik, vilket innefattar sjukresor, färdtjänst och skoltaxi.

Störningen påverkar samtliga sjukresor i hela Västra Götalandsregionen och färdtjänst i hela regionen förutom i Göteborg, Ulricehamn, Borås och Tranemo.

Västtrafik: Låt bli att resa

– Det är en störning hos några av våra trafikföretags ledningssystem som innebär att vi inte kan få ut köruppdragen till fordonen som vi gör i vanliga fall, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig på Västtrafiks anropsstyrda trafik.

Enligt Åsa Björk rör det sig om stora volymer resor som nu måste hanteras manuellt, vilket gör att väntetiden för kunden förlängs.

– Om man inte måste resa så kan man låta bli eller avvakta att boka, och har man en inbokad resa riskerar man att resan blir försenad, säger hon.

Störningen beror på it-attack

Den tekniska störningen ska enligt Västtrafik bero på en it-attack mot en systemleverantör hos flera av Västtrafiks trafikföretag.

– Det är någon typ av störning som gör att kommunikationen inte fungerar, säger Åsa Björk.

Även i Halland har den anropsstyrda trafiken utsatts för störningar under måndagen, skriver Ttela. Det var företaget Structab, som Taxi Trollhättan köper sitt system ifrån, som under måndagsmorgonen drabbades av en it-attack där en stor mängd data krypterats, skriver de på sin hemsida.

I nuläget finns ingen prognos för när problemet kan vara löst, men Västtrafik räknar med att störningen kan kvarstå även under tisdagen.

– Vi beklagar självklart problemen det ställer till och just nu jobbar vi för att minimera problemen och avvaktar en prognos. Men som resenär är det bra att hålla koll på vår hemsida där vi uppdaterar kontinuerligt, säger Åsa Björk.

LÄS OCKSÅ: Försenade resenärer ger Västtrafik miljonsmäll

LÄS OCKSÅ: Låst bom tvingade kolsjuka Lisbeth till akuten

LÄS OCKSÅ: Bussresor måste ställas in under vissa omständigheter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.