Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Iskylan gör behoven akuta hos Göteborgs utsatta

Kylan som håller Göteborg i ett järngrepp gör både hemlösa och fattiga barnfamiljer extra utsatta. Nu gör stadens hjälporganisationer extra insamlingar för att täcka behoven av skor och vinterkläder.

Stadsmissionen arbetar bland annat med att förse hemlösa med både kläder och mat. Dessutom är det runt sju hemlösa personer som varje dag söker sig till S:t Johanneskyrkan för att undvika kylan.

– Kylan är alltid en utmaning. Vi har öppet på dagarna i S:t Johanneskyrkan och dit kommer personer för att värma sig och för att sova på bänkarna, säger Lennart Forsberg, områdeschef på Stadsmissionen.

Hemlösa har varierande bakgrund

Enligt Lennart Forsberg har sinnebilden för en hemlös förändrats jämfört med tidigare.

– Den traditionella bilden av en hemlös har varit en man som sover på en parkbänk. I dag är en typisk hemlös snarare en nyanländ person som kanske har gått igenom etableringsfasen men som inte lyckats få fäste i samhället, säger han.

LÄS MER: Hemlösheten ökar bland barnfamiljer

Stadsmissionen finansierar sin verksamhet med ekonomiska gåvor och insamling av kläder, prylar och möbler. Dessa föremål säljs sedan i någon av organisationens åtta butiker i Göteborg.

– Vi sorterar runt tre miljoner kläder varje vecka i vår insamlingscentral. Det är både privatpersoner och företag som skänker.

Barn till ensamstående har kämpigt

Det är inte bara hemlösa som just nu har det extra tufft. På hjälporganisationen Giving people får man just nu många förfrågningar från föräldrar med små marginaler som behöver vinterkläder till sina barn.

LÄS MER: Sibiriska kylan i Göteborg här för att stanna

– Vi arbetar i flera städer och varje dag får vi in mellan tio och 20 förfrågningar via bland annat Facebook från föräldrar som inte har råd med vinterkläder. Av dessa är många från Göteborg, säger Linda Hellquist, generalsekreterare på Giving people.

Arrangerat extra insamling

Under februari har Giving people arrangerat en extra insamling för enbart vinterskor. När temperaturen sjunker långt under nollgradigt blir behovet akut, säger Linda Hellquist.

– Det är inte alla föräldrar förunnat att köpa nya skor när de går sönder eller när barnen växer ur sina gamla. Vi har exempel där ensamstående mammor inte kunnat skicka sina barn till skolan för att de saknar skor, säger hon.

Giving people drog igång sin verksamhet 2013. Sedan dess har behovet ökat, säger Linda Hellquist.

– Vi ser ett stort behov hos ensamstående mammor som deltidsarbetar eller är sjukskrivna och där barnet kanske har en diagnos. Det är personer som lever utan en buffert och som inte klarar av en oförutsedd utgift.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.