Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Människor föll som käglor under torsdagen.

Is gav rekordlång operationskö

I morse stod 61 patienter i kö för operation på Mölndalsortopeden. Den långa kön är effekten av blixthalkan och alla fallskador.

Belastningen lär inte minska. Tvärtom. Erik Houltz är verksamhetschef för narkos, operation och intensivvård på Mölndals sjukhus:

- Siffran är från i morse innan folk hade tagit sig in till sina jobb. Under mina tre och ett halvt år har jag aldrig varit med om en så lång kö. Det är extremt.

Rekorden avlöser varandra i blixthalkans spår. I slutet av januari i år drabbades Göteborg av ett liknande väderomslag då gator och trottoarer förvandlades till rena isbanor.

Under ett dygn togs 160 ortopedpatienter in mot normalt mellan 115-120. Det rekordet slogs med råge under torsdagsdygnet.

- Vi hade 190 patienter och det är den absolut högsta belastningen vi haft, säger Anna-Karin Juvel-Egeland, verksamhetschef på Mölndalsakuten.

Hon berättar om ambulanser som stod i kö utanför intaget. Om fulla väntum och periodvis långa väntetider. Om personalen som gav allt för att minska väntetiderna.

- De gjorde en imponerande arbetsinsats och det var inte några problem att ringa in extrapersonal, säger Anna-Karin Juvel-Egeland.

Planerade operationer ställs in

Anstormningen får effekter i flera led. Planerade operationer ställs in. Hur många kunde inte Erik Houltz överblicka på torsdagsmorgonen. De frigjorda resurserna behövs för att ta hand om alla fallolyckor.

Fem operationslag kommer att vara i tjänst mot normalt tre. Det innebär en förstärkning med tio personer – från undersköterskor till opererande läkare.

- Problemet är att vi har en julhelg framför oss och vi kan inte driva de anställda till orimliga gränser, säger Erik Houltz.

Han hoppas ändå att personalen skall ställa upp frivilligt. Annars kan det bli aktuellt att beordra in folk.

- Det har vi rätt att göra när det är kris, säger Erik Houltz. Och det är det nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.