Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nyligen träffade föräldrarna sina barnbarn för första gången i Syrien. Deras dotter hade de inte sett på nästan sex år.  Bild: Bild: Privat
Nyligen träffade föräldrarna sina barnbarn för första gången i Syrien. Deras dotter hade de inte sett på nästan sex år. Bild: Bild: Privat

IS-dotterns föräldrar: "Ska hon behöva dö för att barnen ska komma hem?"

Enligt föräldrarna har deras dotter Emmas hälsotillstånd blivit allt mer kritiskt i fång- och flyktinglägret al-Hol. De har ringt flera svenska myndigheter och organisationer för att vädja om hjälp.
– Ska hon behöva dö för att barnen ska få komma hem?

GP har i en uppmärksammad artikelserie berättat om Emma från Göteborg som konverterade, träffade en man och åkte till Syrien för att leva i IS kalifat.

Hon har varit borta i nästan sex år och GP följde med till norra Syrien när hennes föräldrar åkte för att leta efter henne. De hittade sin dotter och två barnbarn i fång och flyktinglägret al-Hol.

Vad vet ni om Emma och barnens situation i dag?

– Det är akut kris. I går fick vi veta att Emma mår mycket sämre. Hon är nära att svälta ihjäl. Hon blev lite starkare när vi var där och fick lite hopp. Men nu. Det är riktigt kritiskt, säger föräldrarna.

LÄS MER: Rädda Barnen: "UD måste se över sin kommunikation med anhöriga"

Kontaktat flera myndigheter

Sedan de kom hem från Syrien har föräldrarna försökt att göra allt som står i deras makt för att få svar på hur de kan hjälpa Emma och barnbarnen. Men föräldrarna anser att de inte får några svar. De har kontaktat Säpo, socialförvaltningen, Amnesty, personer som jobbar med folkrätt, kyrkan, Röda Korset, Rädda Barnen, läkare och ambassaden i Irak.

– Alla säger att det är för hemskt. Att Emma inte ska behöva dö där i lägret, säger mamman.

LÄS MER: Del 1: Dottern som blev IS-hustru

LÄS MER: Del 2: Jakten på IS-dottern

LÄS MER: Del 3: Oron, mötet, bakslaget

Redan på plats i Syrien kontaktade föräldrarna UD för att höra om de kunde få hjälp med att få hem dottern och barnbarnen. De ville veta vad som krävs av dem för att lyckas. Då var beskedet att Sverige fokuserade på föräldralösa barn till IS-föräldrar.

Men vad som gäller i Emmas fall kan föräldrarna inte få klarhet i och besvikelsen är stor:

– Det är bara UD som kan göra något och de ger oss inga besked alls. Allt drar ut på tiden och nu är tiden på väg att rinna ut. Det är regeringens ansvar och Sverige borde kunna ta det ansvaret när andra länder har gjort det, säger mamman.

LÄS MER: Nyhetspodden 16 maj: Jakten på IS-dottern

Beredda att åka tillbaka

Det kurdiska självstyret som ansvarar för lägret har sagt till föräldrarna att de får ta hem Emma och hennes barn, men att de måste ha ett dokument från svenska myndigheter som beviljar det.

De är beredda på att åka tillbaka till Emma och barnbarnen:

– Bara UD ger oss ett besked om att de får komma hem åker vi ner till Syrien igen och hämtar hem henne och barnen. Vi måste se till att hon får vård och vi är beredda att stå för alla kostnader.

Fotnot: Emma heter något annat i verkligheten

LÄS MER: Skyddet för barn är starkt – ändå glömmer vi bort dem i lägret

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.