I Demoskops senaste undersökning är klimat- och miljöfrågan viktigast hos väljarna. "Det verkar finnas en uppåtgående trend", säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson om undersökningen.
I Demoskops senaste undersökning är klimat- och miljöfrågan viktigast hos väljarna. "Det verkar finnas en uppåtgående trend", säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson om undersökningen. Bild: Lasse Edwartz

Invandring nedputtat – ny fråga viktigast för väljarna

I Demoskops mätningar har invandringsfrågan legat i topp som väljarnas viktigaste valfråga. Men en vecka före valet har en ny fråga seglat förbi – klimatet.

ANNONS

Enligt en ny Demoskopundersökning som Expressen beställt är invandring inte längre i topp bland väljarnas viktigaste sakfrågor. Istället har klimat och miljö gått förbi.

– Det var förvånande, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, när han får höra om den nya undersökningen.

Henrik Ekengren Oscarsson säger att det visar på en trend som man kan se i många oberoende undersökningar sedan sommaren.

– Det handlar mycket mer om klimat och miljö nu än innan sommaren. Det är förstås vädret, skogsbränder, värmeböljan i Europa som fört upp det på dagordningen, säger han.

Olika undersökningar ger olika resultat

Statsvetaren är dock en aning försiktig när det kommer till att svara på frågan om just hur viktig frågan är för väljare.

ANNONS

– I en undersökning från Ipsos för några dagar sedan var sjukvård i topp och invandring kom ganska långt efter, men ändå på andra plats, säger han.

Henrik Ekengren Oscarsson förklarar att framförallt fem frågor brukar sticka ut i toppen; sjukvård, invandring/migration, skola, klimat/miljö och trygghet/ordning.

I vilken inbördes ordning de placerar sig brukar bero på hur undersökningen är gjord.

– Sen har jag inte sett klimatfrågan i topp i någon mätning alls innan. Det verkar finnas en uppåtgående trend och det hänger också ihop med att Miljöpartiet har fått lite fastare mark under fötterna. Men jag vågar verkligen inte fastslå att det är den viktigaste frågan för väljarna.

– Problemet nu är också att det går undan rätt bra. På fredag kan det vara nya frågor som är viktigare, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Är det alltid så rörligt?

– Framförallt i samband med valrörelse blir det en större acceleration på de här sakerna, säger han.

Viktigaste frågorna enligt Demoskops senaste mätning

1. Miljö

2. Invandring

3. Sjukvård

4. Integration

5. Lag och ordning

6. Sveriges ekonomi

7. Skola och barnomsorg

8. Jobb

9. Jämställdhet

10. Äldreomsorg

11. Försvar

Källa: Demoskop/Expressen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS