Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intyg för specialkost dyrt

I Västra Götalandsregionen kostar ett intyg för specialkost 400 kronor. Något som rimmar illa med att skolan ska vara avgiftsfri. – Jag tycker det är ett otyg att kräva intyg, säger Tony Johansson (MP).

Barn i grundskolan som på grund av sjukdom är i behov av specialkost ska enligt Göteborgs Stad kunna uppvisa ett specialkostintyg som bör förnyas varje år.  
– Måltidsprogrammet bygger på ett stadsgemensamt beslut som gäller för bland annat grundskola och gymnasieskola. Hur tillämpningen gjorts ser olika ut i olika stadsdelar, säger Kristina Magnusson, samordnare måltid, Göteborgs stad.

De som äter vegetariskt eller vill ha specialkost av religiösa skäl behöver inte något intyg.
– Men har man en allergi ska man ha ett läkarintyg så att personalen ska göra rätt, säger Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd.

LÄS ÄVEN: Föräldrar upprörda över krav på intyg

Intyg kostar pengar

Enligt Västra Götalandsregionens prislista kostar ett skolintyg för specialkost 400 kronor. 

Hur går det ihop med att skolan ska vara avgiftsfri?
– Det är förstås inte bra med dolda avgifter. Men här är det hälsoaspekten som är skälet till denna policy. Fokus ligger på att barn inte ska råka illa ut på grund av skolmaten, säger Pleijel.

Partikollegan i regionen Tony Johansson (MP) är kritisk till kravet på intyg.
– Jag tycker att det är ett otyg att införa intyg. Man borde ha mer tillit än att kräva det. 

Han välkomnar en diskusson om vem som ska utföra intygen. 
– Hälso- och sjukvårdslagen påbjuder inte landsting och regioner att utfärda intyg. Vi ska ge vård till människor med störst behov och då kan man ifrågasätta om detta anses vara det.

En kvalitetssäkring

Lena Simonson Garsbo är skolhälsovårdsöverläkare på Center för skolutveckling, Göteborgs stad. Hon menar att kravet på intyg är en kvalitetssäkring så att alla barn som behöver specialkost får rätt mat utifrån sina medicinska behov.
– Det finns inget stöd för det i skollagen, men det finns heller inget som säger emot det. På senare år har efterfrågan på specialkost ökat dramatiskt. Därför är det viktigt att de barn som verkligen har ett behov av specialkost får rätt kost.

Enligt Lena Simonson Garsbo bör intygen för barn med allergier inte kosta något för föräldrarna. Hon blir därför förvånad över att höra att de inte alltid är gratis.
– Det är rimligt att intygen är avgiftsfria. All hälso- och sjukvård för barn ska vara kostnadsfri och utfärdandet av intyg är en del av behandlingen. Det här är något vi får arbeta vidare med och säkerställa så att det fungerar.

LÄS ÄVEN: Lykke, 3, måste betala för att kunna äta maten på förskolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.