Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Intraservices vice ordförande lämnar nämnden

Nämnden för intraservices vice ordförande Michael Törnqvist (MP), som var med på intraservices resa till Seattle, lämnar sitt uppdrag i nämnden. – Det har att göra med att jag har fått ett annat uppdrag på jobbet där jag måste vara tillgänglig på ett annat sätt.

För ett par veckor sedan riktade stadsrevisionen förödande kritik mot nämnden för intraservice efter att ha granskat hur förvaltningen och politiker i nämnden rest. Granskningen omfattade totalt 20 resor, varav 15 till USA, under perioden 2014-2017. I samtliga fall har felaktigheter eller avsteg från regler och policyer konstaterats.

Miljöpartisten Michael Törnqvist var med på en av resorna, till Seattle och Microsoft, men menar att det inte har något med beslutet att lämna sin post.

– Det har att göra med andra uppgifter här på Volvo och jag känner att jag måste ta tag i dem. När det gäller resan till Seattle sköttes den helt OK. Vi har inte gjort några formella fel vad jag vet. Den stora kritiken som framkommit är ju mot förvaltningen i stort, säger han.

Samtidigt har GP varit i kontakt med en annan etablerad rödgrön Göteborgspolitiker, som inte vill gå ut med sitt namn men som menar att resan till Seattle är den egentliga anledningen.

– Jobbet är det officiella skälet men inofficiellt så har han blivit petad efter det här med resan till USA, säger politikern.

Den rödgröna politiker som GP pratat med är också oerhört kritisk till den resa som nämnden för intraservice genomförde. Det var i november förra året som tre politiker och två tjänstemän åkte till Seattle för att bland annat besöka Microsoft, som ett led i arbetet att införa Office 365 i staden.
– Jag blir förbannad för det är ju en resa som vi alla får betala eftersom kostnaden läggs på hela stadens budget. Det är ett svek mot alla skattebetalare, säger politikern.

Michael Törnqvist avfärdar uppgiften om att hans avhopp har med intraservices resor att göra.
– Nej, det är inte alls så. Det är det inte, säger Michael Törnqvist.

Även Ulf Kamne, kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet, menar att resan till Seattle inte har med saken att göra.

– Inte vad jag vet. Michael har inte gjort något som fått kritik av revisionen. Och även om man lämnar nämnden är man ansvarig för sina handlingar så det finns ingen vinst i att lämna. Det är en tom spekulation, det blir mitt svar på det.
Michael Törnqvist kommer också att lämna miljö- och klimatnämnden där han sitter som ordförande men sitter kvar som ledamot för Miljöpartiet i kommunfullmäktige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.