Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intraservice ställer in julbordet

Göteborgs stad ställer in ytterligare ett julbord. Den här gången är det anställda på intraservice som blir utan julmat. Anledningen är "för mycket turbulens om resor".

För en månad sedan riktade stadsrevisionen förödande kritik mot nämnden för intraservice efter att ha granskat hur förvaltningen och politiker i nämnden rest. Det utesluts inte att det kan handla om mutor. Nu har verksamhetschefen beslutat att dra in de anställdas julbord.

LÄS OCKSÅ: Revisorerna: "USA-resorna kan vara muta"

– Det gäller hela verksamhetsområdet. Ungefär 75 personer, bekräftar Ebher Sandwing, verksamhetschef på Göteborgs stads intraservice.

Anledningen är den turbulens som varit kring era resor?

– Ja, eftersom det är så känsligt tyckte jag att det var lämpligt att göra så här.

Får de anställda ta smällen för det högt uppsatta ställt till med?

– Jag vet inte om de får ta smällen. Har du sett vad jag skrev i mailet, eller? 

"Vi vill undvika ifrågasättanden"

GP förklarar att vi inte kommenterar hur vi får in våra tips. Dessa går nämligen under meddelarskydd.

LÄS OCKSÅ: Intraservices vice ordförande lämnar nämnden

– Jag skrev att det varit sån turbulens kring resor och en konferens som vi haft på området så därför drog jag tillbaka julbordet. Det var dels en heldagskonferens i höst och sen ytterligare en halvdagskonferens i höst som var nödvändiga eftersom vi genomför ett stort förändringsarbete med konsolidering av IT-tjänster i Göteborgs stad, säger Sandwing.

Så tillägger han:

– Om du tycker att min personal får lida så får du tolka det så, men det handlar om att vi vill undvika ifrågasättanden eftersom det varit för mycket turbulens kring våra resor och konferenser.

"Förstör för oss på golvet"

Stadsrevisionens granskning omfattade totalt 20 resor, varav 15 till USA, under perioden 2014-2017. I samtliga fall konstaterades felaktigheter eller avsteg från regler och policys. 

LÄS OCKSÅ: Experten om kommunens USA-resor: "Det är extremt"

– Jag tycker att det är så orättvist att en handfull tjänstemän och politikers misstag förstör för alla oss andra som sliter hårt på golvet, säger en anonym källa till GP efter beskedet.

Intraservice kommunikationschef menar att det blivit en miss i kommunikationen.

– Tidigare år har vi haft ett gemensamt julbord i samband med en heldag där vi summerar året och firar jul tillsammans. Det kommer vi inte ha i år utan man kommer få ha julfiranden ute på avdelningarna, men det är alltså inget som ställs in, säger kommunikationschef Dag Thyselius.

Fast Sandwing meddelade ju sina anställda att han "ställde in julbordet han tidigare bjudit in till", så det hade ju gått ut en inbjudan som nu dras in?

– Fast det skulle det aldrig ha gjort utan vi ska ha en kickoff i februari istället.

Fler julbord inställda

Tidigare under dagen har GP rapporterat om att Göteborgs stad dragit tillbaka en inbjudan till anställda inom hemtjänsten i Askim, Frölunda och Högsbo. Det var ett extrainsatt julbord för att premiera att personalen fått så bra betyg i brukarenkäten.

LÄS OCKSÅ: Hemtjänsten skulle belönas med julbord – kommunen backar: "Olämpligt"

– Jag tycker att det är för jävligt, sa undersköterskan Veronika Börjesson till GP.

I Sotenäs vände ledningen på det. Samtliga 850 kommunanställda bjöds in till personalfest och kommunchefen och kommunalrådet tog hand om disken.

LÄS OCKSÅ: Här tar cheferna hand om disken på kommunfesten

– Vi försöker hjälpas åt för att få ihop det ekonomiskt – och för att det är trevligt. Vi plockade fram innan och diskade och städade efter, sa Sotenäs kommunchef Maria Vikingsson till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.