Under påskhelgen kommer det fältsjukhus som upprättats vid Östra Sjukhuset att börja användas av vården, enligt det interna utskicket.
Under påskhelgen kommer det fältsjukhus som upprättats vid Östra Sjukhuset att börja användas av vården, enligt det interna utskicket. Bild: Robin Aron

Internt brev inom Sahlgrenska: Intensiven nästan full

Kapacitetstaket för intensivvårdsplatser på Sahlgrenska universitetssjukhus är nästan nått, visar ett internt brev som GP tagit del av. Inom de närmsta dagarna kommer sjukhuset att kraftigt utöka kapaciteten för att möta den värsta anstormningen.
– Vi vill inte bli överraskade och tar höjd för en ökad utveckling under påskhelgen, säger Per Karlsson, förste chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhus.

ANNONS
|

GP har tagit del av ett internt utskick inom Sahlgrenska universitetssjukhuset angående den aktuella kapaciteten på intensivvårdsavdelningar.

En av avdelningarna som redan är fullbelagd är Östra sjukhusets intensivvårdsavdelning, med 11 platser, där situationen beskrivs som ansträngd, enligt utskicket.

LÄS MER:Verksamhetschefen på IVA avgår – står inte bakom ledningens beslut

Detsamma gäller exempelvis Mölndals sjukhus, bekräftar Karin Löwhagen, sektionschef på Anestesi, Operation och Intensivvård på Mölndals sjukhus.

– Vi har tio patienter på våra tio platser. Det är så många platser som vi kunnat öppna hittills. Vi kan öppna fler, men då behöver vi få personal till oss, säger hon.

Sedan sjukhuset fick sin första covid-19-patient, den 24 mars, har det totala antalet intensivvårdsplatser kunnat dubbleras från fem till tio. Detta då man exempelvis dragit ner på den ortopediska operationsverksamheten i pandemins spår, vilket frigjort såväl lokaler som personal.

ANNONS

– Personalen som har flyttat in och hjälper oss på IVA gör det på ett helt otroligt sätt, helt fantastiskt. Men det är inte lätt, utan det är en stor utmaning och vi sliter hårt för att få det att fungera så väl som det ändå gör, säger Karin Löwhagen.

LÄS MER:Därför har det nya coronaviruset slagit så hårt

Utnyttjar nästan alla platser

I det interna utskick som GP tagit del av står det att "Sahlgrenska universitetssjukhus utnyttjar nästan hela kapaciteten för intensivvårdsplatser av covidpatienter" samt att "Bemanningssituationen inom IVA är ansträngd". Vidare framgår det att Sahlgrenska kommer att behöva fler intensivvårdsplatser under påskhelgen.

Per Karlsson, förste chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhus, menar dock att läget inte är allvarligt ännu.

– Just nu ser det bra ut kan jag säga. Vi har tillräckligt med platser för att ta emot patienter under de närmsta dagarna, både vad gäller icke-covid och covidvård. Oron just nu är hur kurvorna kommer att utveckla sig under de kommande veckorna, säger han.

Under påskhelgen kommer det fältsjukhus som upprättats vid Östra Sjukhuset att börja användas av vården, enligt det interna utskicket.

Per Karlsson, förste chefläkare Sahlgrenska universitetssjukhuset, i samband med pressvisningen av fältsjukhuset.
Per Karlsson, förste chefläkare Sahlgrenska universitetssjukhuset, i samband med pressvisningen av fältsjukhuset. Bild: Robin Aron

Enligt Per Karlsson handlar detta inte om att fältsjukhuset av nödvändighet måste användas på grund av en akut brist av intensivvårdsplatser. Snarare att Sahlgrenska vill pröva fältsjukhuset i god tid innan läget förvärras, något som framför allt är viktigt ur patientsäkerhetssynpunkt.

ANNONS

– Vi har gjort den samlade bedömningen att det finns fördelar att pröva detta i ett lugnt skede, under en tid när det finns andra platser att tillgå, säger Per Karlsson.

LÄS MER:Därför är det viktigt att skydda de äldre från smittan

Allvarligt sjuka kan öka

Samtidigt arbetar sjukhuset just nu mot ett scenario som innebär att intensivvårdsplatserna kommer behöva att utökas kraftigt under de närmsta dagarna. I det interna utskicket står det att "sjukhuset förbereder för att ta emot många allvarligt sjuka patienter inom de närmsta veckorna".

De planerna innebär att personal från andra avdelningar kommer att snabbutbildas så att de kan hantera intensivvård för covid-patienter.

– Vi har planer på att utöka IVA-platserna ganska mycket och då krävs det att vi har personal på dem och det vi arbetar med just nu är att få in folk som vanligtvis inte arbetar på intensivvårdsavdelningar, utan exempelvis med narkos på operation.

Samtidigt som anstormningen till intensivvården väntas öka kraftigt under den närmsta tiden påpekar Per Karlsson att det finns andra stora vårdingrepp som inte kan pausas.

I det läget spelar Sahlgrenska universitetssjukhuset en stor roll i att skapa intensivvårdsplatser för att avlasta hela Västra Götalandsregionen. Men samtidigt försöker sjukhusledningen i möjligaste mån freda Sahlgrenska-tomten från covidvård.

– Det bedrivs livsviktig vård där som är komplicerad och inte kan bedrivas på andra ställen. Men det kan hända att vi också måste gå in på Sahlgrenska, säger Per Karlsson.

ANNONS

LÄS MER:Så många kan dö om det nya coronaviruset fick härja fritt

Fakta: Totalt antal inneliggande patienter med covid-19

Sahlgrenska universitetssjukhuset: 59 personer varav 23 på IVA.

Källa: Västra Götalandsregionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS