Hugo Lenet är student och har nyligen flyttat till Göteborg från Frankrike.
Hugo Lenet är student och har nyligen flyttat till Göteborg från Frankrike. Bild: Per Wahlberg

Internationella studenter står utan bostadshjälp

Hugo Lenet är en av de internationella studenter, som i höst står ensam i jakten på bostad. Den första delen av terminen fick han bo på hostel, där han delade rum med sju personer. Nu hyr han rum via Airbnb, för 9000 kronor per månad.
– Det är svårt att vara ny i landet, säger han.

ANNONS

Tidigare erbjöd Boplats i samarbete med Göteborgs universitet rumsuthyrning för internationella studenter. Samarbetet avslutades i mars 2020 när Boplats fick nya riktlinjer av kommunfullmäktige och man upphörde med annonsering för rum och andrahandslägenheter.

Tjänsten har inte ersatts av Welcome Services, som var ansvariga för samarbetet. När internationella studenter nu återvänder till Göteborg, får de ingen hjälp med bostadsletandet.

LÄS MER:Akut bostadskris för Göteborgs studenter

Nästan 800 internationella studenter har besökt Welcome Services på Göteborgs universitet i höst. Hugo Lenet, 22, flyttade från hemlandet Frankrike, för att påbörja sin masterutbildning i politisk kommunikation på Göteborgs Universitet.

– Det är svårt att vara ny i landet, jag har inga kontakter eller någon koll på den svenska bostadsmarknaden. De svenska studenterna kan skriva sig i kö i tid, säger han.

ANNONS

Hänvisar till sin hemsida

Hugo sökte sig till universitetet för att få hjälp med bostad, och fick som enda konkreta råd att ställa sig i bostadskö hos SGS studentbostäder. Där krävs normalt två års kötid innan man får bostad, och då är hans utbildning redan över.

Welcome Services hänvisar till sin hemsida, där det finns information om vart man kan vända sig för att söka lägenhet, som t.ex. HomeQ och Blocket. Hugo menar att det saknas reell hjälp med att knyta kontakter för internationella studenter.

– Det ligger en informationsvideo på deras hemsida också, som i princip bara berättar hur omöjligt det är att få bostad i stan.

LÄS MER:370 bostäder kan byggas mittemot Chalmers

Att söka på egen hand slutade med att Hugo fick ta in på hostel, där han delade rum med sju andra. Han blev kvar i två veckor och fick hantera stressen av bostadsletandet, samtidigt som han påbörjade sin nya utbildning på distans utan något privat utrymme.

– Jag är glad att det bara blev två veckor, hade jag stannat längre hade jag blivit galen. Ett tag kändes det som att jag skulle bli kvar för evigt.

Rektorn: Kan göra GU mindre attraktivt

Nyligen fick Hugo rum via Airbnb, vilket kostar 9 000 kronor per månad. Han får eventuellt fortsätta hyra till lägre pris, men vet inte om eller hur länge han får stanna. Han gillar sin hyresvärd och hoppas få skriva kontrakt, som det är nu kan han behöva flytta redan nästa månad.

ANNONS

– Behöver jag hyra svart skulle jag nog ändå göra det, allt är bättre än hostelet.

LÄS MER:Stadens jätteaffär – sålde studenttomt för 54 miljoner

GP har sökt Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg som endast vill svara på frågor via mejl. På frågan om hur avsaknaden av en bostadsförmedling påverkar internationella studenters intresse för universitetet svarar hon:

”Svårigheten att hitta bostad kan absolut påverka vår attraktivitet bland internationella studenter, därför arbetar vi aktivt på flera sätt för att underlätta bostadssökandet och utöka antalet. Men trots bostadsbrist kommer det varje år studenter som hittar någonstans att bo, med eller utan vår hjälp, och som har det bra här”.

Hoppas på lösning – nästa höst

Universitetet får inte själva äga eller hyra ut bostäder till de internationella studenterna. De får de inte heller tipsa studenter om enskilda företag eller hyresvärdar, eftersom de är statliga. Annika Berntson, handläggare på Welcome Services, menar att just det gör en plattform lik Boplats så viktig.

– Det är inte roligt när ledsna studenter kommer till oss och vi står där utan svar. Det saknas en utomstående instans som vi kan referera dem till.

LÄS MER:Här byggs 61 nya studentbostäder i Göteborg

Karin Hellqvist, sektionschef på Welcome Services, menar att bostadsbristen är en politisk fråga som faller på dem för att den påverkar de internationella studenterna. Hellqvist menar att osäkra premisser pandemin fört med sig gjort att de lagt arbetet på is. Den har har också inneburit mer akuta frågor, som att hantera de bostäder som stått tomma när utbytesstudenter inte fått komma hit.

ANNONS

– Eftersom restriktionerna släppte så sent kunde vi inte veta hur många som skulle börja på universitetet i höst. Det har inte gått att öppna samtal med företag utan något självklart alternativ till samarbetspartner. Man kan inte skriva avtal med förutsättningen att samhället eventuellt öppnas i höst igen.

LÄS MER:1800-talshus på Magasinsgatan byggs på med bostäder

Hellqvist hoppas ha en ny fungerande verksamhet till nästa höst. Ett alternativ är att öppna en egen tjänst, till exempel en digital anslagstavla. De letar också efter externa företag att samarbeta med. Hugo Lenet tycker inte att det räcker.

– De borde förstått att internationella studenter kommer återvända en dag och sett till att ha någon form av plan för när det väl händer, menar han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS