Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn och föräldrar protesterar mot skolvalet utanför Grundskoleförvaltningen. Bild: Mia Höglund
Barn och föräldrar protesterar mot skolvalet utanför Grundskoleförvaltningen. Bild: Mia Höglund

Intern granskning av skolvalet: ”Ett antal fel”

Skolplaceringarna för grundskoleeleverna i Göteborg har väckt mycket kritik under våren. Internrevisionen som kommunen genomfört är nu färdig och visar att ett antal fel har begåtts.
– Jag ber verkligen om ursäkt för den oro och det merarbete som orsakats både elever och vårdnadshavare, säger grundskoledirektör Bengt Randén i ett pressmeddelande.

Både elever och vårdnadshavare har reagerat kraftigt på resultatet av Göteborgs nya sätt att tilldela elever skolplatser. Många barn har inte fått ett enda av sina val, tvingas resa långa sträckor eller får börja på helt nya skolor där de inte känner någon. Nära 1000 överklaganden har kommit in till grundskoleförvaltningen, men majoriteten har hittills inte fått gehör.

LÄS MER: Föräldrar går samman efter kaotiska skolvalet i Göteborg

På onsdagskvällen meddelade grundskoleförvaltningen att den interna revision man genomfört nu är färdig.

– Granskningsrapporten visar på ett antal fel som begåtts i arbetet med skolval och skolplaceringar. Jag och förvaltningen ser allvarligt på de problem som framkommit. Jag kommer att vidta ett antal åtgärder för att komma tillrätta med problemen. Det för att i den mån det är möjligt, garantera att detta inte kan inträffa igen, säger grundskoledirektör Bengt Randén i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här är barnen som drabbas av det havererade skolvalet i Göteborg

Den skriftliga rapporten är färdig först i augusti, men i pressmeddelandet framkommer att felen bland annat gäller bristande konsekvensanalyser och förvaltningens bristande tillämpning av gällande regelverk.

– Jag vill verkligen att det står klart för alla att det är jag som förvaltningsdirektör som är ytterst ansvarig för alla processer och beslut som tas i grundskoleförvaltningen, säger Bengt Randén i pressmeddelandet.

LÄS MER: Kritik: Politikerna informerades inte om haveriet kring skolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.