Petar Petrovic miste livet i skottlossningen mot en restaurang på Vårväderstorget.
Petar Petrovic miste livet i skottlossningen mot en restaurang på Vårväderstorget.

Intensiv jakt på spår

ANNONS
|

Det utdragna gängkriget mellan olika grupperingar i Göteborg tog i onsdags kväll en ny, dramatisk vändning när maskerade män öppnade eld med automatvapen inne på restaurang Vår krog och bar.

Deras primära mål tycks ha varit en 25-årig man, som ansågs vara en framträdande anhängare av det kriminella nätverk som dominerat Södra Biskopsgården de senaste åren. 25-åringen sköts till döds inne i restaurangen.

En annan förgrundsfigur i samma nätverk, en nära vän till 25-åringen, ska ha befunnit sig i lokalen men hade precis gått ut då de två beväpnade männen kom in.

Samtidigt hände det som polisen befarat så länge – att tredje man, personer utan någon koppling till de pågående gängkonflikterna, skulle komma till skada i det våld som regionpolischefen Klas Friberg i går kallade "helt känslobefriat och besinningslöst".

ANNONS

Petar Petrovic skulle se på en fotbollsmatch mellan Barcelona och Manchester City och hämta mat när han överraskades och i kaos träffades och avled. Han har arbetat på restaurangen som discjockey under ett par kvällar, och på fredag skulle han ha ansvarat för musiken i restaurangens nattklubb.

20-åringen är helt ostraffad och har inga kända band till kriminella gäng. Han beskrivs som skötsam och hjälpsam.

Ytterligare åtta personer fördes till sjukhus med skott- eller splitterskador, det är män mellan 20 och 60 år. För två av dem var läget allvarligt på torsdagen.

Polisens presstalesman Christer Fuxborg sammanfattar spaningsläget på torsdagskvällen, ett dygn efter skjutningen:

- Ingen är gripen och vi har ingen misstänkt, tyvärr.

Det är klarlagt att två personer kom in med automatvapen på krogen. De var maskerade och det finns inget detaljerat signalement. Det finns motstridiga vittnesmål om hur de var klädda, om en av dem bar gul reflexväst.

Det är inte fastställt om ytterligare en eller flera inblandade väntade utanför.

- Det finns uppgifter om att en bil setts i området, andra uppgifter talar om att personer iakttagits när de sprang från platsen. De är många uppgifter vi försöker bena ut om det finns någon substans i.

ANNONS

Enligt Christer Fuxborg har en bil tagits i beslag i det aktuella området i Biskopsgården, den anses intressant. Men om det kan vara en flyktbil, har han inget svar på ännu.

Polisen har begärt nationell förstärkning i utredningen.

- Det är mycket material, säger Christer Fuxborg och tillägger:

- Sannolikt är det här en uppgörelse som grundar sig i gängkonflikten. Tillvägagångssättet var kallblodigt och gärningsmännen hade ingen empati för offren.

Det var i slutminuterna av fotbollsmatchen som helvetet brakade loss.

- Det gick så fort. Jag och min kompis satt på krogen och tittade på matchen i lugn och ro. I nästa ögonblick hörde jag skott och kastade mig ner på golvet, berättar en av kroggästerna för GP.

Han är fortfarande på torsdagsförmiddagen märkbart skakad av händelsen och vill inte uppge sitt namn.

- När jag kikade upp såg jag min kompis blödande på golvet. Han hade blivit skjuten och jag försökte stoppa blodflödet. Han blev hämtad av ambulans, men jag vet inte om han är död eller om han lever.

Två unga män avled och uppemot femton skadades, varav åtta fortfarande var kvar på sjukhus på torsdagskvällen.

Många av de drabbade saknar helt anknytning till gängkriminalitet.

ANNONS

- Det var helt vanligt folk där på krogen, vanliga killar och vanliga arbetare som kollade på fotboll, säger en vän till flera av offren.

Han tillägger:

- Det är det som är det hemska. Människor var där för att ha kul och koppla av och så händer detta.

För polisen är dådet en tydlig upptrappning av den konflikt som pågått de senaste åren mellan rivaliserande gäng i Göteborg. Det lokala nätverket i Södra Biskopsgården har kommit att utmana andra nätverk och karaktäriseras av polisen som en mycket stark aktör i den undre världen.

Häromdagen beskrev en polischef med inblick i miljöerna för GP det "relativa lugnet" som lagt sig. Han menade att det var följden av att ett gäng – Vårvädersligan som nätverket i Södra Biskopsgården också kallats – stärkt sitt inflytande i staden, bland annat i Backa och Bergsjön.

Flera av personerna i nätverket runt Södra Biskopsgården, däribland den nu avlidne 25-åringen, har dock också tidigare blivit attackerade med skjutvapen.

I oktober 2013 var 25-åringen en av fem män som attackerades vid en allvarlig skottlossning mitt bland allmänheten på Friskväderstorget i Biskopsgården.

Den som sedan kom att dömas för att ha avlossat åtta-nio skott mot nätverket ska ha betecknat de han sköt emot som "fiender".

ANNONS
ANNONS