Inte för lätt få tillstånd

ANNONS
|

- Det är en rätt tuff granskning som sker utifrån den lagstiftning som gäller. Man kan inte säga att det är för lätt, med tanke på att de flesta som ansöker om tillstånd får avslag, så det är en ganska tuff granskning som sker innan skolan startar sedan följs det upp med kontroller av att skolan verkligen lever upp till det de skriver i ansökningshandlingarna.

- Men vi kommer aldrig att få en helt täckande lagstiftning. Ansökan är en pappersprodukt.

Granskningar först efter skolstart innebär att många elever riskerar att få en dålig start på sina skolliv. Hur ser du på det?

ANNONS

- I den bästa av världar skulle man kunna bedöma en skola i förväg, men det går inte. Det vi kräver är att man ska ha ett bra underlag för att få starta, det är verkligen inte så att vem som helst kan starta en friskola i dag. Men inga system är perfekta.

Borde man inte alltid åka ut och titta på skolan innan starten?

- Skolan finns ju inte innan den har elever. Det finns inget att titta på innan rektorn, lärarna och eleverna är på plats. Det är först då det finns något att titta på och se hur det fungerar.

Ett system för en variant av lex Sarah-anmälningar i skolan har utretts. Hur skulle ett sådant förslag kunna se ut?

- Utredningen är klar och i våras skickades ett förslag ut på remiss. Remissvaren har gåtts igenom och det kommer att läggas en proposition om att inför en lag om att lärare har skyldighet att anmäla missförhållanden på sin arbetsplats, på samma sätt som dem som jobbar inom vården. Propositionen kommer troligen under våren, men jag kan inte säga exakt hur detaljerna kommer att se ut.

Vad planerar ni att göra för att komma till rätta med de brister i skolan som friskolereformen lett till?

ANNONS

- Det kommer att tillsättas en parlamentarisk utredning som kommer att titta på vissa aspekter. När det gäller friskolorna handlar det mycket om ägarskiften. I dag granskar Skolinspektionen ägaren, men om aktiebolaget som äger skolan säljs byten det formellt sett inte ägare. Nu har vi sagt att man ska se över det. Det hänger samman med att många skolor i dag drivs i stora koncerner som ägs av riskkapitalbolag.

- Kopplingen mellan att hämta ut vinst i verksamheten även om det finns brister i kvaliteten ska ses över. Det är inte rimligt att man sparar in så att det uppstår brister i verksamheten samtidigt som bolaget går med vinst.

- Samtidigt pågår en annan utredning där man tittar på frågan om att öka meddelarskydd för personer som jobbar inom den privata sektorn. Det gäller inte bara lärare på friskolor utan också anställda inom exempelvis privata vårdbolag.

Sedan den 1 juli har Skolinspektionen befogenhet att tillfälligt stänga en skola på grund av stora och allvarliga brister.

Senast 15 november måste huvudmannen för Fredens skola visa hur verksamheten kan bedrivas på ett bra sätt.

Om huvudmannen överklagar stängningen, kommer den ändå att gälla tills ärendet avgjorts i domstol.

Före 1 juli var Skolinspektionen tvungen att först utfärda ett föreläggande, och därefter eventuellt återkalla skolans tillstånd. Ett sådant återkallande kunde överklagas, ibland med en flerårig rättsprocess som följd, medan verksamheten på skolan fortsatte.

Källa: Skolinspektionen

ANNONS