Inte en enda spårvagn i Göteborg är utrustad med första hjälpen-kit.
Inte en enda spårvagn i Göteborg är utrustad med första hjälpen-kit. Bild: Jonas Lindstedt

Inte en enda spårvagn är utrustad med första hjälpen-kit

Trots att det sker olyckor titt som tätt i och vid spårvagnarna i Göteborg är ingen spårvagn utrustad med första hjälpen-kit.
– Jag kan inte svara på varför, när olyckan är framme är det såklart bra att det finns, säger Daniel Gaffby, avdelningschef för trafikdriften vid Göteborgs spårvägar.

ANNONS
|

Under en spårvagnstur i juli ramlade en man och slog sig när spårvagnen accelererade. En person GP haft kontakt med blev vittne till olyckan. Mannen som ramlade rev upp handen och en annan passagerare gick fram till chauffören och frågade efter en förbandslåda. Men någon sådan fanns inte.

– Föraren uppfattade inte händelsen, sen sprang en kvinna fram och frågade om plåster. Hon fick servetter, det var det som fanns att erbjuda. Det var konstigt, jag tycker det borde finnas åtminstone plåster ombord.

"Bra service"

Det är inte bara spårvagnen i det aktuella fallet som är utan förbandslåda. Inte en enda spårvagn i Göteborg är utrustad med plåster, förband eller annan första hjälpen-utrustning.

ANNONS

– Det har inte varit extremt många tillfällen där det har funnits behov, men vi ska såklart inte vänta på att det händer, säger Daniel Gaffby avdelningschef för trafikdriften vid Göteborgs spårvägar.

Enligt arbetsmiljölagen ska det finnas tillgång till den utrustning som arbetsstället har behov av.

Daniel Gaffby
Daniel Gaffby

– Olycksrisken på en spårvagn, att man till exempel skär sig, är inte lika stor som i en verkstad. Men självklart ska det finnas förband när olyckan är framme. Det är också en bra service till passagerarna, säger Daniel Gaffby.

Händer olyckor titt som tätt

En spårvagnsförare som vill vara anonym berättar att det vore bra med en förbandslåda ombord – inte minst med tanke på antalet passagerare.

– Vi har inte hjärtstartare heller. Men jag tror att en enklare förbandslåda hade varit bra. Både för oss själva men även eftersom det är så många som reser med oss. Det händer olyckor titt som tätt och det kan hända allvarliga olyckor också. Har man inte förbandslåda kan det uppstå situationer.

Kristian Hansson är sakkunnig på Arbetsmiljöverket och förklarar att första hjälpen-utrustning borde finnas ombord, om man ska följa arbetsmiljölagen.

– Generellt sett säger regelverket att det ska finnas tillgång till utrustning som behövs när det gäller hjälpåtgärder för olyckor som kan uppstå på den aktuella arbetsplatsen. Jag kan inte gå in och säga exakt vad som behövs på en spårvagn, det är en tolkningsfråga, men det ska såklart finnas grundläggande utrustning för olycksfall som kan uppstå, där är arbetsmiljölagen tydlig, säger han.

ANNONS

Kan komma att införas

Efter många år utan första hjälpen-utrustning kan nu förbandslådor bli verklighet i Göteborgs spårvagnar.

– Det har diskuterats länge, men nu får vi göra något av det också. Det finns förslag på att ha en speciell tavla med plåster och förband i förarhytten, men vi ska se över vad som kan få plats och om vi behöver olika typer i olika vagnar. Förarhytten rymmer inte hur mycket som helst, säger Daniel Gaffby.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS