Förhoppningen var att polisen med amnestin skulle får bort bland annat handgranater från gatunivån. Den enda handgranaten som lämnades in i Västsverige var visserligen skarp, men dess ägare hade enligt polisens uppfattning ingen koppling till kriminalitet.
Förhoppningen var att polisen med amnestin skulle får bort bland annat handgranater från gatunivån. Den enda handgranaten som lämnades in i Västsverige var visserligen skarp, men dess ägare hade enligt polisens uppfattning ingen koppling till kriminalitet. Bild: Mikael Fritzon TT

Inte önskad effekt – trots 110 kilo sprängmedel

Under amnestin gällande explosiva varor har polisen fått in över 100 kilo sprängmedel, men även gamla nyårssmällare. Syftet har bland annat varit att få bort handgranater från den kriminella gatunivån.
– Syftet har varit gott, men den enda handgranaten vi har fått in kommer från andra världskriget, säger poliskommissarie Lars Holmdahl.

ANNONS
|

Under 2017 föreslog regeringen en amnesti för att lämna in olagliga föremål som explosiva varor, som handgranater, sprängämnen eller pyrotekniska artiklar utan att riskera straff.

Polisen har vid flera tillfällen tidigare haft amnesti för vapen och ammunition, men amnestin gällande explosiva varor är den första i Sverige någonsin.

Sedan starten den 15 oktober i fjol har polisen bland annat fått in 110 kilo sprängmedel och dynamit. Fram till amnestins sista dag, fredagen den 11 januari i år, har polisen dock inte fått in den typen av föremål som var förhoppningen.

– Amnestin är ju ett politiskt beslut och syftet har varit att få bort till exempel handgranater från den kriminella miljön, men det vi har fått in där är försumbart och kanske ingenting alls, säger poliskommissarie Lars Holmdahl.

ANNONS

LÄS MER:200 vapen inlämnade under amnestin

Tre poliser åkte till Majorna för att hämta nyårssmällare

Under amnestin har polisen också fått in föremål som gamla vanliga nyårssmällare. Bland annat fick en kvinna i Majorna besök av tre poliser, efter att ha blivit nekad att lämna in dem på en återvinningscentral.

– Det kan tyckas som en överdrift, men vi måste åka ut och kontrollera allt. Det kan finnas saker som är farliga, utan att folk förstår det själva, säger Lars Holmdahl.

Utöver sprängmedel och dynamit berättar han att polisen även har fått in svartkrut och omkring 30 000 patroner.

– Vi har haft 270 personer som har tagit kontakt med oss och det är givetvis bra att vi får bort farliga och explosiva föremål från till exempel bondgårdar och människor hus, säger poliskommissarien.

Överflöd av handgranater

Han berättar att en del av de explosiva föremålen kan komma att ligga kvar hos personerna som kontaktat polisen. När polisen får kontakt med allmänheten åker en patrull alltid ut och gör en första bedömning.

– Vi har tre nivåer. På de lägre kan patrullen själva lägga in föremålet i bilen och köra det till en särskild kassun. Handlar det om föremål som bedöms vara instabila åker nationella bombgruppen dit och tar hand om dem, och de kan också göra bedömningen att de får ligga kvar. Bombgruppen har väldigt många ärenden över hela landet och får beta av det mest akuta först, säger Lars Holmdahl.

ANNONS

När det gäller resultatet av amnestin konstaterar kommissarien att personer i den kriminella miljön inte verkar ha nappat på erbjudandet. Hur stor mängd handgranater som hanteras illegalt i Göteborgsområdet förklarar Lars Holmdahl att han bara kan spekulera i.

– Det finns säkerligen väldigt många handgranater, framför allt från Balkan och som kommer från militära förråd som tömdes när forna Jugoslavien föll. De finns i överflöd och kommer ofta gratis som grädden på moset när folk i den här miljön köper till exempel en kalasjnikov.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS