Foto: Jonas Ekströmer / TT kod 10030
Foto: Jonas Ekströmer / TT kod 10030 Bild: Jonas Ekströmer / TT

Instagram: Nu ska dickpicsen försvinna

Slutet för oönskade nakenbilder? Instagram tar upp kampen – genom att utveckla ett verktyg som ska varna för innehållet.
– Vi arbetar nära experter för att säkerställa att dessa nya funktioner bevarar människors integritet, meddelar Instagram.

ANNONS
|

Oönskade nakenbilder är ett stort problem på sociala medier. Instagram utvecklar nu en appfunktion för att skydda användarna från oönskade nakenbilder i direktmeddelanden. Instagrams moderbolag Meta bekräftade för The Verge att funktionen är under utveckling. Det här efter att utvecklaren Alessandro Paluzzi tweetat en bild på verktyget.

Bilden visar hur funktionen som varnar för nakenbilder kan att komma se ut på Instagram. En liknande funktion finns idag på känsligt innehåll i användarnas flöde.

Meta säger att den valfria funktionen, som fortfarande är under utveckling, kommer att hjälpa människor att skydda sig från nakenbilder såväl som andra oönskade meddelanden. Som ytterligare skydd ska företaget inte självt kunna se bilderna eller dela dem med tredje part.

ANNONS

Teknikjätten liknar kontrollerna med dess "hidden words"-funktion, som tillåter användare att automatiskt filtrera stötande innehåll i deras direktmeddelanden. Funktionen börjar testas inom några veckor då även mer information kommer ges.

Hälften av alla unga kvinnor har blivit cyberflashade

Förolämpande meddelanden, inklusive oönskade nakenbilder på sociala medier är ett växande problem, särskilt för kvinnor. En stuide från Pew Research Center visar att 33 procent av kvinnor under 35 säger att de blivit utsatta medan 11 procent av männen blivit det.

Många länder har börjat ta ställning mot blottning på nätet. Skickar du en oönskad nakenbild i Sverige rubriceras brottet som sexuellt ofredande. En person som blir utsatt för blottning på nätet i Karlifonien kan stämma sin förövare och sedan 2010 har brottet varit olagligt i Skottland.

LÄS MER:Stereotyp manlighet präglar pojkar på nätet

LÄS MER:Sexuella trakasserier och dickpics vanligt bland elever

LÄS MER:Polisen kampanjar mot att skicka nakenbilder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS