Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Insamlingen till Safet slog alla förväntningar

Över en halv miljon kronor har samlats in till Safet Makas, vars öde efter att han förlorat sin fru och barn uppmärksammades i Uppdrag Granskning i veckan. Pengarna ska gå till att betala de skulder han ådragit sig efter den tragiska händelsen.
– Jag är så tacksam mot alla goda människor, säger Safet Makas.

Nyheten kom som en chock för hela Göteborg. I en brinnande lägenhet i Gårdsten hittades den 20 juli förra året en kvinna och tre små barn, alla döda. För maken och fadern Safet Makas var chocken svår, men än svårare blev den när han insåg vidden av vad som hade hänt.

Familjen hade skulder, som frun dolt för Safet. När han åkte till jobbet den dagen hade han ingen aning om att familjen skulle vräkas. När kropparna bärgats ur lägenheten visade det sig att frun tagit livet av barnen, innan hon själv begick självmord.

Safet Makas historia berättades i Uppdrag Granskning i onsdags, och berörde Ebba Lilja och Zana Mandal djupt. De båda bestämde sig för att tillsammans starta en insamling för Safet, för att kunna betala de skulder han ådragit sig efter händelserna.

"Ofattbart"

Klockan 15 på söndagen avslutades insamlingen, med ett resultat som de båda har svårt att greppa. Totalt har 517 212 kronor och 55 öre samlats in till Safet.

– Jag är så tacksam mot alla goda människor. Jag vet inte om det nånsin har hänt att så mycket människor har gått ihop för att hjälpa någon som mig. Inget kan ge mig mina barn tillbaka och jag kan inte känna mycket glädje just nu, men detta betyder mycket för att göra min vardag lättare, säger Safet Makas.

Hur ser din vardag ut?

– Jag försöker klara mig dag för dag. Jag undviker att gå ut, speciellt till platser där det finns barn, för allt påminner mig om dem. Detta är något som inte går över.

Svårt att förstå

Resultatet av insamlingen har även skakat om initiativtagarna.

– Jag tror inte riktigt att jag har förstått det, både det stora engagemanget och att det kunde bli så mycket pengar. När jag startade gruppen med Zana i torsdags trodde vi inte vi kunde få ihop till skulderna som beskrevs i Uppdrag Granskning till en början. Att det blev så här mycket är fantastiskt, ofattbart, säger Ebba Lilja.

LÄS MER: Hans fru dödade deras barn – nu berättar han sin historia

Tusentals personer har bidragit. Ebba Lilja berättar att telefonen vibrerat konstant av alla inskickade donationer. Till slut fick hon stänga av notifikationerna.

Mer än pengar har donerats. När Amir Mundzic, som driver en bilfirma i Göteborg, läste att Safet behövde en bil så tvekade han inte.

– Det var inte mycket att tänka på. Vi skaffar en bra bil till honom. Vi vet inte vad det blir för bil ännu, men vi ska höras i veckan. Han får inte köra just nu, så vi ska skjuta på det tills han mår bättre, säger Amir Mundzic.

Hur har Safet reagerat på din gåva?

– Han ringde och tackade för bilen, och jag beklagade sorgen. Han grät, han hade aldrig väntat sig att folk skulle ställa upp så som de gör.

En vän för livet

Pengarna kommer, enligt överenskommelse med Safet Makas, inte att gå till honom själv, utan ska hanteras av ett ombud som ska betala av skulderna. Vem det blir kommer bli klart under veckan.

Enligt Ebba Lilja blev Safet Makas överväldigad av insamlingen, och både han Zana Mandal och Ebba Lilja ser fram emot att få träffas för första gången framöver.

– Detta visar vilken medmänsklighet som finns. Det är inte en person som har gjort detta, utan ofantligt många. Jag känner mig väldigt stolt över att ha fått bidra med den lilla del som jag gjort tillsammans med Zana. Vi har inte träffats ännu, och det ska bli otroligt roligt att göra det. Jag hoppas jag har en vän för livet i henne, säger Ebba Lilja.

För Safet Makas är det tron som hjälper honom att stå ut.

– Mitt enda hopp är att jag kommer se dem igen, säger han.

LÄS MER: Safet: "Väntade mig verkligen inte detta"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.