Insamling kan vara bluff

ANNONS
|

På lapparna står det att den ideella föreningen Vilties sala tacksamt tar emot kläder, leksaker, smink, hushållsapparater och skor. Det står även att gåvorna inte kommer säljas i Sverige, utan i stället kommer skänkas till behövande i Litauen.

Men föreningen – och syftet med insamlingarna – kan vara en bluff. Det är mycket oklart var gåvorna till sist hamnar. Ingen svarar när GP ringer det telefonnummer som finns angivet på lappen. På föreningens hemsida står det att man samarbetar med välgörenhetsorganisationer i Sverige, men det står ingenstans vilka dessa organisationer är.

Frivilligorganisationernas insamlingsråd, FRII, samlar de stora välgörenhetsorganisationer som finns i Sverige. På deras medlemslista finns inte Vilties sala med. När andra städer i Sverige har fått besök av Vilties sala så har FRII varnat för att skänka kläder till okända organisationer vars syfte är oklart. FRII menar att det är bättre att skänka till välkända föreningar och företag som finns listade som seriösa.

ANNONS

Tog själv ner lapparna

Bibbi Sternéus bor i Kungälv och har gått runt och tagit ner lapparna som företaget har satt upp i området där hon bor. Hon blev direkt misstänksam.

– Om man söker på nätet så är det flera som varnar för den här föreningen. Jag har tagit bort lapparna och gått till polisen, men jag tror inte de tar så allvarligt på detta, säger Bibbi Sternéus.

Nu vill hon varna andra för att skänka saker till Vilties sala.

– Jag tror folk gärna skänker saker till välgörenhet. Och det är ju så enkelt att ställa ut grejer där man bor. Därför känns det så förskräckligt att någon kanske utnyttjar det här, säger Bibbi Sternéus.

Enligt uppgifter till GP ska lappar ha suttit uppe i bland annat Bergsjön, Högsbo och Kungsladugård sedan i maj.

Här finns de seriösa aktörerna

Så hur gör man om man vill skänka kläder och vara säker på att de används till just välgörande ändamål?

Här nedanför har GP sammanställt en karta på de seriösa klädinsamlingar som finns i Göteborg. Som vi tidigare rapporterat är det bara ett fåtal, Emmaus Björkå och Myrorna, som har 90-konto, och det är dem vi valt att ta med i sammanställningen.

ANNONS

Platserna är ungefärliga. De blå symbolerna är butiker där man kan lämna in saker. De gröna symbolerna är klädinsamlingsboxar som Emmaus har ställt ut. Myrorna och Emmaus är de insamlingsorganisationer i Göteborg som har 90-nummer.

• I Sverige finns 90-konton, eller kontrollgirokonton som de egentligen heter, för organisationer som sysslar med välgörenhet.

• En stiftelse övervakar hur 90-kontona används. Om man bryter mot stiftelsens regler så kan man bli av med kontot.

• Alla medlemmar i Frivilligorganisationernas insamlingsråd, FRII har 90-konto och deras råd är att inte donera pengar till en organisation utan sådant konto.

• Vilties sala har inget 90-konto och är heller inte medlem i FRII

ANNONS