Inreseförbudet från Norge och Danmark kan hävas

Folkhälsomyndigheten har gjort en hemställan till regeringen att häva inreseförbudet från Norge och Danmark, rapporterar Ekot.

ANNONS
|

I hemställan till regeringen uppger Folkhälsomyndigheten att risken att resande från Danmark och Norge skulle bidra till fortsatt spridning av den brittiska mutationen av coronaviruset är låg. Därför bedömer myndigheten att inreseförbudet kan hävas och det i stället ska gälla samma regler som gäller för resenärer från övriga EU-länder.

Det innebär att det kommer krävas negativt PCR-test vid inresa, men inte några övriga restriktioner.

– Regeringen kommer analysera Folkhälsomyndighetens hemställan, säger inrikesminister Mikael Damberg till Ekot.

Enligt Folkhälsomyndigheten har utvecklingen av den brittiska mutationen varit likartad i Danmark, Norge och Sverige och därför bedömer man att det inte gör någon större skillnad att ha kvar den stängda gränsen.

ANNONS

Det nuvarande förbudet gäller till 31 mars

– Vi kommer titta på det och gå igenom det ordentligt så att vi kan lämna besked inför 31 mars vad som ska gälla framöver, säger Mikael Damberg till Ekot.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS