Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Pedersen, trygghetschef i Angered och polisområdeschefen Ulf Merlander tar emot priset från justitieminister Morgon Johansson (S). Bild: Stefan Berg
Lisa Pedersen, trygghetschef i Angered och polisområdeschefen Ulf Merlander tar emot priset från justitieminister Morgon Johansson (S). Bild: Stefan Berg

Initiativ mot kriminalitet i Angered får pris

Insats Tickan och projekt Otillåten påverkan i Angered prisades på onsdagen för samordnade insatser mot kriminellt släktnätverk i Göteborg.
– Erfarenhetsmässigt vet vi att de här nätverken är ganska svåra att bryta upp, säger justitieminister Morgan Johansson som överlämnade priset.

Den svenska deltävlingen är en del i den europeiska tävlingen European Crime Prevention Award, som delas ut till bästa brottsförebyggande projekt eller insats.

Nu belönas de svenska pristagarna av Brottsförebyggande rådet. Där riktas strålkastarljuset mot nordöstra Göteborg.

Pristagarna gick till:

• Insats Tickan, som bland annat handlar om att använda alla brottsbekämpande myndigheters verktyg för att komma åt den grovt organiserade brottsligheten i området. Detta är en riktad insats mot det släktbaserade kriminella nätverket i Angered. Satsningen har letts av lokalpolisområdet sedan 2017.

• Projekt Otillåten påverkan i Angered, där man har fokuserat på den påverkan som parallella samhällsstrukturer haft på personal och lokalsamhället i stadsdelen. Bakom detta står stadsdelsförvaltningen i Angered.

Ser det som ett erkännande

Priset delades ut av justitieminister Morgan Johansson på Folkets hus i Hammarkullen.

– Här har man satt in alla resurser från många både kommunala och statliga myndigheter. Och det är så man måste göra. för erfarenhetsmässigt vet vi att de här är ganska svåra att bryta upp, säger han.

Johan Fält (M), ordförande i SDN Angered var på plats under prisceremonin ser det som ett viktigt och stort erkännande att stadsdelens arbete belönas på det här sättet. Även Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg, är nöjd.

– Det är klart att det känns väldigt bra att bli uppmärksammade för vi tycker själva att vi är något på spåren, att vi har ett bra sätt att arbeta på, sa han in en intervju inför prisutdelningen.

I december avgörs den europeiska tävlingen.

LÄS MER: Polisområdeschefen: ”Släktnätverket har tagit ett steg tillbaka”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.